2021-05-25
呢間金記,你去買外賣係👌嘅,但係堂食就……果日係食下午茶,餐廳人唔多,數埋都係大約十枱客,伙記有三四個,但冇一個人理你。叫咗好耐都冇人來,叫佢落單,佢話自助落單,問佢點落,佢叫我去門口收錢度攞張飛就有QRcode落!OK照做,到落單喇,網上落單嘅餐牌又同店面唔同,咪以為冇更新餐牌,照落啦,點知揀哂食物,但係落唔到單架,又再次去收銀問,佢話唔知喎,叫我喺度落,伙記話網上有嘅餐,佢哋呢間唔一定有,佢有包賣,但冇包餐,其他餐廳先有。我問佢呢個QRcode係咪呢間鋪,定係所有金記通用,佢繼續迷惘,乜嘢都話唔知!叫三個餐,我行來行去,最後都係攞住個餐牌同QRcode去搵收銀落單,咁樣叫自助落單咪同大家x果啲快餐店一樣?!全程啲伙記都時運高,一個客都睇唔到,唔理你架!食食吓野,見個阿姐喺附近枱refill餐具,砰砰鵬鵬好嘈,心諗唔知一陣係咪過嚟我張枱度。點知真係中咗,佢就喺度刀刀叉叉咗5分鐘,都唔知點解有咁多枱冇人又唔去做,係要過嚟,食緊嘢就嘈住我哋。最後,如果你想搵地方坐呢度一定好過麥記,因為你入去大把位坐兼冇人理你