2022-05-25
睇完米紙介紹深水埗d正野,間間都想食,今次就食左呢間先啦。黎到7點20分,門口都有大概3,4台客等緊位,不過都好快就到我,等左大概10分鐘倒。放工勁肚餓,叫左一碗湯餃,一碗煎餃,仲有一碗湯既小雲吞。湯餃($38+$2雙拼)白菜豬肉餃4隻+菠菜豬肉餃4隻菠菜豬肉餃出面真係好少見,好好食,菜同肉比例好平均。而白菜豬肉餃食落唔知點解好似返左屋企食野咁,好有屋企既感覺,忽然好掛住屋企呀!煎餃($38)韭菜豬肉餃8隻呢個煎餃真係好正,佢煎出黎好似日式煎餃咁,唔會好似出面d煎餃油淋淋,同埋佢係好香脆,又唔會硬骨骨。湯小雲吞($25)12粒佢可以揀炸小雲吞,但費時太熱氣,雲吞細細粒,但都食到d肉係好爽口。本身想叫個日式飯糰,好可惜賣曬啦,唯有下次再試辣。咁所以就叫咗另一個小食日式炸雞($27)4件呢個炸雞即叫即炸,睇落以為佢乾爭爭,食落超級juicy,真係好驚喜,估唔到咁既小店都食到呢種質素既炸雞,而且唔會有嗰種雪味,真係好正。最後,緊係要食個個都推介既自家製日式芝士蛋糕。今日係開心果味,食落好creamy,開心果味好重,就好似食緊開心果蓉咁,但又唔會太甜同太漏。呢個真係十級推介,一定要食!!!
放工勁肚餓,叫左一碗湯餃,一碗煎餃,仲有一碗湯既小雲吞。
湯餃($38+$2雙拼)
白菜豬肉餃4隻+菠菜豬肉餃4隻
煎餃($38)韭菜豬肉餃8隻