2017-10-30
D留言太兩極,抱住平常心黎試,睇下伏定唔伏😂買左3樣野:麥糍+葛餅+抹茶卷蛋我帶返屋企同細佬食,三樣野都再即放雪櫃雪返凍少少。先打開麥糍個盒,見到抹茶隻色好綠,以為加左色素,但最後食落口時,食得出係濃濃抹茶味,d皮仲係軟既,之前自己整過糯米皮,雪完都比較硬,好好奇佢地個製皮食譜。(雲呢拿味更正,似雪米糍果隻皮)之後食葛餅,我細佬話似水,因為口感冰涼水嫩,幾清淡,連食三件不膩。我不嚐甜,店主俾左包糖漿我只係落左幾滴,都唔會冇味,因為外層既黃豆粉d烘烤味好夾,同我去日本食果隻正宗葛餅無異。最後試抹茶卷蛋,好怕食唔落,厚切一大件,我同細佬諗緊點叉,最後都係分幾次大大啖擺入口,連埋吉士有陣蕃薯味mix紅豆,令抹茶卷既茶味變得fresh,最後2人KO。下次試埋蕃薯卷蛋。中肯d黎講,真係幾好食,整體我地都好滿意,無伏到,甜品小店黎講,價錢可接受。下次想試埋飲品。
我帶返屋企同細佬食,三樣野都再即放雪櫃雪返凍少少。