2021-04-22 61 浏览
燈籠滷味之前已經係銅鑼灣開左第一分店,銅鑼灣門口總係排住好長的人龍,就知道佢有幾出名。燈籠滷味同港式車仔麵有D相似,不過除左有加熱滷味的選擇之外,仲有唔同的台式小食,好似香脆地瓜條、台式香蒜腸等。台式香蒜腸的蒜片濃郁香口,台灣香腸惹味得黎唔會好肥膩。香脆地瓜條份量頗多,地瓜條帶微甜,外層酥脆,內裡有點Q,口感都幾特別,大讚!!至於主食,麵底有好多選擇,不但有一般的出前一丁、油麵、米線,最特別係有台灣的王子麵。湯底方面,醬汁較為濃稠,五香、八角跟醬油的味道比較香,微微的偏甜,唔會太鹹。不是味精湯底,食完唔會有口渴的感覺。高麗菜、甜不辣、百頁豆腐等吸收了濃濃的湯汁,百頁豆腐真係吸味之選,甜不辣就口感夠 Q,生腸口感則爽口。成碗粉麵的配菜都有不同層次的口感,很不錯!!

台式香蒜腸的蒜片濃郁香口,台灣香腸惹味得黎唔會好肥膩。