2005-03-12 9 浏览
尋日同朋友約了在尖沙咀食飯,他說想吃日本食品,行過這裡,見有位,吉列店只去過世貿店,又未來過這裡,就兩條友入來幫襯。一點幾,人客不多。呢度地方算唔錯,但當然比不上世貿那邊。午市有一系列套餐,朋友要了吉列海鮮加三文魚刺身的,而我就要了珍寶豬扒拉麵。明知這裡的拉麵好不了那裡,為的就是那塊炸豬扒,果然是沒有令我失望。炸得炸皮鬆脆,不算油,豬扒肥廋合度,腍身得來又不失咬口,亦沒有化學品的痕跡,令人吃完一件又一件。雖然是薄身了一點,但幾十蚊貨色,算係咁,仍然係咁有水準;在吉列店,湯麵只是填肚的東西,不值得多花精神去看湯底及麵身如何,總之一句是麵身幾爽口,味精又一定有。朋友的炸吉列海鮮也不錯,但相比之下,當然是吃招牌的炸豬扒為上算。埋單一百六十多,食物有水準,唔算太貴。如果喜歡日式炸物,這裡當然不能錯過。