2015-07-30 1212 浏览
是日相约朋友去沙田食lunch,由于本人一个星期总要食几次面食,咁朋友就推荐去豚王啦,我都冇乜所谓,反正好耐冇食过,就决定食呢间lu~去到竟然唔使等位,我记得豚王岩岩黎香港个时排队起码要个几钟,睇黎香港人都系贪新忘旧尤其是宜家开左咁多拉面铺~好讲番间野先,入面唔算好大,不过坐得几阔落~黎得一兰食就预左唔会有太多口味选择,都系果4款(豚王、黑王、赤王、翠王),我原来挣扎紧要豚王同翠王,翠王有芝士呀my fav!不过呢听晚要去食放题,都系唔好食得咁heavy,我就决定要豚王算啦~朋友都系叫豚王~跟住就自己圈你碗拉面想要几多酱油呀、辣油呀、要咩肉同菜、面要软定硬等等,每次都好似填问卷咁,填完俾个店员就得架啦~店员会记得边个叫左边碗,唔怕沟乱朋友同我个碗俾完张野店员先见到有限定发售既蚬王,盛惠$90早知叫呢个啦,我好钟意会蚬架,个汤应该会好好饮!唔知下次黎食仲有冇呢个蚬王呢?唔知系咪因为铺头冇乜人,所以我地碗拉面好快就到左~虽然好耐冇食过,但仍然系咁好味汤底有好浓既猪骨味,有d胶质,又见到有d油,真系煲出黎架~两块肩肉好坚,超大块面我拣左细同软,我觉得腍度岩岩好,好正虽然香港越开越多拉面店,但
俾完张野店员先见到有限定发售既蚬王,盛惠$90
豚王
面我拣左细同软,我觉得腍度岩岩好,好正
虽然香港越开越多拉面店,但豚王系唯一几间我会返转头再食既,希望佢可以一路keep住呢个水准啦~
2015-07-30
豚王