2017-01-01
又係一間走懷舊feel 既茶餐廳! 餐廳就係b仔附近,但因為轉左入去細街,所以比較唔顯眼!但都唔係太難搵,係間車行隔離。餐廳始於1959年,跨越半個世紀,認真耐歷史。上網反查,原來有段故。話說1959年,店主的爸爸於屯門蔡意橋一帶,開左一間以嫲嫲為名的「萬芳士多」,專賣茶記食物,例如公仔麵、奶茶、多士、汽水。後來,因政府收地所以結業。萬芳士多既太子爺為左重拾當年回憶,決定係元朗開冰室。所以裝修都依照70年代冰室作藍圖。門外貼滿不少60、70年代,香港的舊照片牆身掛滿手繪電影海報,以藍綠色為主,睇得出係有心思既設計!入面仲有包廂房十足酒樓裏面d貴賓廳依家除左係屯門開分店外,係台北都開首間海外分店,好似搞得有聲有色!雖然我去既時候係星期六既五點幾,但都唔使排隊,有九成滿,睇黎好多人都特登黎食!環顧四週,佢最多人光顧既超巨型炸髀同紅豆冰!但都係得散叫,套餐得早餐同常餐可揀散叫野食連飲品加埋都要40-50蚊,作為一個下午茶,未免太貴?原本茶餐廳應該係庶民食飯飯堂,如果食裝修我唔會揀去茶餐廳!,有d失望唯有試下佢個豬扒,見佢餐牌上面生煎特大豬扒有,唸住無死啦! 等了15分鐘,終於黎到。特大?正常
生煎特大豬排跟薯條