2023-03-04
記得10幾年前係太古城果度附近做野, 果度開左間羅勒, 果陣時第一次食lunch, 覺得幾好食, 但係冇做之後就冇機會再食, 加上本人懶, 所以唔會專登出去食咖哩跟住冇幾耐前原來屋企樓下開左, 果陣時勁開心, 因為筲箕灣區好耐都冇正式的印度咖哩店食...(果間咩河都唔見埋, 同埋唔洗專登去X慶大廈度同人迫...XD)近排口罩令冇左, 人都開心D, 咁自然想食好D, 就食下咖哩做lunch去到門口望一望, 都幾開心, 餐牌上的lunch價錢合理 (區內的粉麵檔...貴過食大X活, 大X樂...), 就叫左個咖哩羊加薄餅, 懶到出汁咁拿番屋企食 (東大街太多人, 又嘈, 車又多, 拿番屋企冇眼屎乾淨盲!!)職員都是外國人所以要用英文溝通, 不過我英文拿E所以唔係問題 (講笑) (有中文餐牌, 講句take out就得)總共68蚊唔加1 (可能lunch黎講會覺得貴, 正常, 但係同區內果D食市比, 差10零蚊不如食飽D...咖哩又唔係唔好食)拿番屋企D咖哩汁稀左D, 不過唔影響, 都係照食 D羊肉整得幾好食, 羊有羊味 LOL (講笑) 個咖哩汁, 又幾好野, 以前去間間咖哩餐廳食, 間
拿番屋企D咖哩汁稀左D, 不過唔影響, 都係照食
D羊肉整得幾好食, 羊有羊味 LOL (講笑) [即係果種羊蘇味唔勁, 有肉味, 有口感, 唔會好似羊南煲咁un到PK, 印度人煮野食真係唔同D ]
個咖哩汁, 又幾好野, 以前去間間咖哩餐廳食, 間間叫小辣都辣到阿媽都唔認得...但係今次筲箕灣呢間就冇咁辣, 但係又唔係唔辣, 係照顧到客人的口味, 唔錯 好細心 ^__________________^
(辣得黎又唔會cover晒D香料味, 食完專登當湯飲左淡, 唔錯唔錯)
個餅就更加勁, 我叫外賣拿番屋企又冇淋到, 仲有咬感, 又有麵粉味, 掂丫~
同埋佢有埋餐湯, 我果個應該係菜湯, 幾好飲有少少辣, 已經好飲過茶記果D 水喉水湯
罐可樂就私家所以唔提供食評
呢個lunch我俾80分
题外话/补充资料:
餐廳其實唔止賣咖哩, 仲有其他菜式(咩螺絲粉 辣汁魚 bra bra bra...)
不過我個人保守得滯冇動力試~~LOL
下次試下新大陸先