2018-10-12 103 浏览
自從喺東京食過幸福pancake之後,一直覺得佢係日本最好味嘅pancake。所以得知呢種幸福感將會殺到嚟銅鑼灣,就一直好想去懷緬吓。趁住同男朋友周年紀念,專登拎左半日假去挑戰下,因為知道一到繁忙時間最低嘅排隊時數都需要個半至3小時不等,聽到都怕怕😱大約一點四左右嚟到利園三期,見到已經有數十人排緊隊,絕對比我想像中少!果然排咗大約40分鐘就可以順利坐低。當然梗係要快手點左佢期間限定只係得京都店發售嘅Matcha & Brown Sugar Syrup Pancake,因為每日限售50份嫁炸💡叫咗一份甜就梗係要叫一份鹹嘅中和下啦,雖然好貪心地都想叫埋最Basic個隻幸福pancake,但兩個人叫三份pancake就真係太重罪有排還呀🤫約莫十多分鐘就上菜,賣相同東京係一模一樣,忍唔住相機食先。整體上沒茶pancake其實都食唔到茶味,都係帶有蛋香,相反軟淋度就反而冇我係東京食嗰時咁濕潤。但係佢已經係我係香港食過最好味嘅pancake!我哋仲叫咗全麥pancake配芝士蘑菇奄列,個pancake比較乾身,但係都帶有濃烈嘅蛋香味,個奄列可能始終原材料同日本有啲差別啦,都係食唔返東京嘅味道,不過

Matcha  x  Brown  Sugar  Syrup  Pancake

我哋仲叫咗全麥pancake配芝士蘑菇奄列,個pancake比較乾身,但係都帶有濃烈嘅蛋香味,個奄列可能始終原材料同日本有啲差別啦,都係食唔返東京嘅味道,不過未有得返鄉下嘅時候就唯有食住香港版頂住檔先!

全麥Pancake

雖然餐廳冇限時坐幾耐,但從侍應係你食完後快速收走你枱面嘅嘢,同埋見條人龍越來越多人,你都會想快手快腳快啲食完就走,完全冇咗喺日本時嗰種悠閒咁,果然香港人咩都急速啲。不過如果要我排三個鐘嚟食嘅話,可能會等佢熱潮散去又或者到東京時先再食佢嚕!

2018-10-04