2019-11-22
舊年台灣真係出左好多拌麵品牌,我地去旅行嘅時候都有留意到,仲有唔少品牌有名人加持,喺屋企就食得到拌麵,算係幾方便,但在於我地呢啲懶人而言,有得出街食都係出街食啦其中有一個對於成日飛台北嘅香港人而言,都唔會陌生嘅品牌叫老媽拌麵,第一間店位於將軍澳,我呢啲新界人好少去到咁遠,好在第二分店位於荃灣廣場,非常方便。可以外帶台式飲品。鋪面幾大,座位頗多,全店以木色為主,大部份係2-4人枱,人少會比較容易等位。同埋佢地平日都好多人,基本上9成滿座。事前我已經睇過餐牌同大部份人嘅評價,所以已經好有心理準備知道想食啲咩,即刻落單。下午茶同晚市都有啲抵食套餐。呢度主打唔同口味嘅拌麵,亦都有一般台式湯麵。排麵有和牛炸醬、花雕雞、地獄麻辣牛肉、蔥油嫩雞、成都擔擔麵同蕃茄雞蛋拌麵;湯麵有三寶、半筋半肉、紅燒牛肉、清燉牛肉同美人雞湯。另外有啲小菜、小食咁。飲品都係啲台式野,珍奶、黑糖、茶等等。川味紅燒牛肉麵最穩陣,女仔應該夠飽,更何況我地仲叫左小食。即叫即煮,都等左一陣,湯麵熱辣辣,裡頭有牛肉、紅白蘿蔔同菜,可以自選刀削麵或幼麵,我地揀左幼麵,賣相都幾吸引!湯頭用有花椒、八角等呢啲香料製作,飲落都幾入味,唔會太
可以外帶台式飲品。
下午茶同晚市都有啲抵食套餐。
另外有啲小菜、小食咁。
飲品都係啲台式野,珍奶、黑糖、茶等等。
湯頭用有花椒、八角等呢啲香料製作,飲落都幾入味,唔會太鹹,仲幾有牛肉香氣,加埋蘿蔔甜味,唔錯我地覺得辣度啱啱好,唔會太嗆,但又幾開胃果種。
牛肉值得讚,入口勁腍,肉味濃,唔會太瘦或者太肥,一碗三件,合理
幼麵就冇刀削麵咁特別,份量感覺上多啲,煮得偏腍身。
地獄麻辣牛拌麵適合啲更加食得麻嘅人,麵底滿滿醬汁兩款辣椒碎,我配左幼麵,食之前攪拌,非常入味,因為乾拌麵更加索汁。牛肉份量頗多,肉片有啲煮得腍,有啲就韌左少少。
仲有半隻溏心蛋。
滷牛筋非常腍,滿滿骨膠原感覺,如果覺得小食價錢高左啲,都可以試下三寶,除左牛筋,仲有牛肉同牛肚
花枝丸炸得乾爽,入口彈牙。