2022-07-15
九龍城最出名泰國菜,呢間BTS美食站最近地鐵站出口,食飯時間都人流不絕。天氣咁熱當然要叫個椰青解下暑,椰青大個得來好多汁,椰青水清甜解渴,仲可以食埋裏面啲椰肉添鐵板豬頸肉炒通菜(馬拉盞)上碟好香出晒煙,通菜份量都幾多,加咗馬拉盞,蝦米,香蒜🧄,辣椒🌶等等配料好香好惹味,熱辣辣好有鑊氣,裏面都有好多塊豬頸肉,大大塊厚肉又唔會好肥膩,撈飯食一流。泰式鮮蝦炒粉絲味道好似泰式炒金邊粉,份量都幾多,配料豐富,有鮮蝦,韭菜,芽菜得等,配埋香脆花生碎好夾,賣相都吸引。泰脆炸豬手(細)豬手外皮炸到脆卜卜,裏面肉質結實,脂肪層比較少,配上甜酸汁同香脆炸蝦片好夾,不過味道稍為鹹咗啲,炸嘅火候亦都有啲過火,炸得比較乾同硬。整體食物質素都唔錯,有傳統泰國風味;職員服務態度都細心,怕我哋比鐵板燙傷會特登擺遠少少。
鐵板豬頸肉炒通菜(馬拉盞)
泰式鮮蝦炒粉絲
泰脆炸豬手(細)