2021-10-09 75 浏览
上海菜有好多選擇,小籠包,粢飯,炒年糕,上海粗炒。香港都有好多連鎖嘅上海菜餐廳麵好好食。之前喺土瓜灣已經食過天園餃子一次,見佢係旺角新開咗就帶咗朋友嚟再試。而家好多餐廳麵係用電話落單,好鍾意呢個模式,方便又快捷仲可以慢慢睇下有咩食麻辣雞卷係第一樣上枱既食物,可能因為直接係雪櫃拎所以先咁快。好彩都無雪味,但肉質唔係嫩滑嘅雞肉,反而有好紮實既口感。醬汁麻麻辣辣食落都唔錯。配雞卷既撈麵簡直係全枱野食既number1,啲乾洋蔥,青瓜令到個麵有更多口感,味道都有更多層次。但略嫌麵太淋,如果再乾身啲就會更加好食。椒鹽脆豆腐夠熱夠脆,乾蒜份量好夠,豆腐都好滑有豆味,應該係某品牌盒裝豆腐(?)煎韭菜豬肉餃咬落煎香嘅皮會流出餡料嘅汁,咸咸中帶點韭菜獨有嘅香氣。餃子入面嘅豬肉有肥有瘦,所以先會咬落有肉汁流出反而酸辣湯有少少令我失望,酸又唔夠酸,又唔算辣,有少少似食緊碗仔翅嘅感覺但總括而言,天園都係一間可以再去食嘅良心上海菜餐廳💛

麻辣雞卷

撈麵,椒鹽脆豆腐,煎韭菜豬肉餃

但總括而言,天園都係一間可以再去食嘅良心上海菜餐廳💛
酸辣湯
撈麵,椒鹽脆豆腐,煎韭菜豬肉餃