2018-10-09
朋友好耐以前已經介紹過我嚟呢間旅遊主題嘅餐廳,今次終於有機會嚟試,店鋪門面不太起眼,一開門驚覺入面完全係另一個世界! 餐廳設計模擬行駛中的列車,兩旁嘅螢幕播放着車外嘅街景,窗外白曚曚嘅風景令人好像頓時置身於冬天的北海道,影片更會間中埋站令在車上的感覺更真實,彷彿由踏進餐廳一刻起就將時間和空間都停頓了。朋友點了道黑墨魚西班牙海鮮飯,賣相十分精緻,有手掌咁大嘅墨魚原條鋪面,另外還有青口、帶子、蝦等,海鮮類相當足料,而米粒亦滲透了食材的味道,啖啖香濃海鮮味。而我就叫了道all day breakfast,同樣賣相十分吸引,材料有炒蛋、炒菠菜、煙肉、腸仔、蕃茄、紅蘿蔔及烤多士。除了材料豐富,食物質素亦不錯,炒蛋炒得嫩滑有水準,而且很少吃all day breakfast會用到菠菜,健康得來又夠特別。我地餐飲分別叫了iced latte及iced cappuccino,咖啡香濃用料很不錯。最後我地心思思都係叫了道甜品,見到呢道別緻的explorer yuzu 端上枱我地已經立刻變得興奮,店員細心為我地介紹,鋪面是一層柚子泡沫,包着一球焦糖雪糕,柚子泡沫就好像濃縮了好幾個柚子嘅味道,一放入口一陣柚
最後我地心思思都係叫了道甜品,見到呢道別緻的explorer yuzu 端上枱我地已經立刻變得興奮,店員細心為我地介紹,鋪面是一層柚子泡沫,包着一球焦糖雪糕,柚子泡沫就好像濃縮了好幾個柚子嘅味道,一放入口一陣柚子香甜味就爆發了出來。圍邊嘅係海鹽mousse,再淋上黑芝麻醬及灑上用糖炒過的合桃,食落鹹甜味道滲半,味道十分有趣。另外不得不提嘅係裝甜品嘅雲石雪得冰凍,到食完個盤仍保持冰凍狀態,可放心慢慢吃雪糕不怕融,最後呢道分子甜品絕對係個意外驚喜!
臨走店員更貼心地為每枱送上呢杯西柚薄荷葉水帶走,不但係食物有水準,餐廳嘅設計以至安排都令人感到份外窩心。