2021-07-27
沒有旅行的日子,第536天,晴人有五種感官,呢段時間雖然無得眼睛去旅行,好彩用味蕾帶我哋去旅行!仲記得當日同A姐去希臘,聽住海浪聲嘆地中海美食,享受小島風情。今日就重拾當日嘅味覺,嚟到尖沙咀嘅Opa Mediterranean Bar and Bistro。海鮮拼盤串燒串燒整串以倒掛式上枱,令擺盤更吸引。由上至下分別係檸檬、呑拿魚、三文魚同大蝦,中間以西椒分隔。食嘅時候可以擠少少檸檬汁,讓海鮮鮮味大大提升。烤過嘅海鮮帶有焦香味,特別鍾意三文魚,魚肉嫩滑,油脂豐富;相反A姐就鍾意相對結實嘅呑拿魚,口感豐富。伴碟嘅醬汁有水牛城辣椒醬汁同燒烤醬,將海鮮加少少醬,連埋夾餅一齊食,就更加惹味。傳統希臘千層茄子配雞肉及煙肉千層茄子絕對係希臘菜嘅代表,面頭鋪滿茄子同芝士,下面就係勁多雞肉同煙肉,份量十足。值得一讚嘅係,雖然雞肉採用雞胸肉,但肉質一啲都唔嚡,加上煙肉嘅油份,亦令雞肉唔會太乾。當然要加埋茄子一齊食,真係好好味。烤雞意大利飯最後我哋仲叫咗個烤雞意大利飯,為咗迎合香港人口味,所以意大利飯唔會煮得太硬,加埋Creamy嘅醬汁,味道真係唔錯。意大利飯上面放有份量唔少嘅烤雞,同樣地採用雞胸肉,但肉
海鮮拼盤串燒
傳統希臘千層茄子配雞肉及煙肉
烤雞意大利飯
最後我哋仲叫咗個烤雞意大利飯,為咗迎合香港人口味,所以意大利飯唔會煮得太硬,加埋Creamy嘅醬汁,味道真係唔錯。意大利飯上面放有份量唔少嘅烤雞,同樣地採用雞胸肉,但肉質一啲都唔嚡,抵讚。