2018-08-22
泰國菜對於香港人已經係好普遍既晚餐選擇,久唔久就會想去食下泰國菜。近日係旺角上堂都經過見到間貌似新開既餐廳就諗住同哥哥去試下~雖然店內既裝修無話好特別但環境好乾淨,簡潔舒服,由於天氣太熱二話不說就叫咗兩杯冰凍嘅飲品鹹檸七同梳打熱情果! 鹹檸七一飲落去即刻透心涼,鹹檸係自家醃制既,咁熱既天氣下飲絕對係非常正確既選擇。百香果梳打係用左新鮮既百香果肉做出來,飲落去會令人即刻解暑,夏天必飲之選。之後我地點左肉片炒河,平時炒肉片河粉都係只得肉好少有菇類配搭,估唔到呢一種食法又Ok喎!反而令到肉片河粉會無咁膩,因為炒河粉通常都會比較油少少~仲令到味道更加提升左不少。飛天通菜係每次食泰國菜經常會叫既菜之一,我喜歡佢味炒得夠香,菜又唔老!!加分~蛋黃蝦蟹就食得多,蛋黃雞翼第一次食~有濃濃既蛋黃香味 炸得很脆!!完全無油膩既感覺,而且唔會食完油到你即刻飽哂!!雞翼經過醃制後美味可口,無諗過蛋黃雞翼都好好食~好有創意。生菜包都係一個我去泰國餐廳必點既食物之一,留意到生菜好新鮮,唔會有黃有黑既菜出現~肉碎味道好香加上有辣椒乾蔥等配料醬汁去炒,互相發揮左唔同既味道令我地都好想送白飯食haha為我同哥哥呢一餐畫
無諗過蛋黃雞翼都好好食~好有創意。
生菜包都係一個我去泰國餐廳必點既食物之一,
留意到生菜好新鮮,唔會有黃有黑既菜出現~
為我同哥哥呢一餐畫上完美句號,捧住個肚走