2017-03-22
心心Baby 由柴灣陪我去荃灣食飯,真係似足陳奕迅嗰首歌當荃灣遇上柴灣?呢排大家都好忙碌,特別係趕緊deadline嘅季節,食餐好嘅都係要嘅,唔通真係喺屋企食面咩!Floris巧克力手工啤酒$68 一支我不勝酒力,所以都係兩個人分享一支手工啤酒,原來第二支有半價優惠。朱古力味其實唔會好濃郁所以完全唔奇怪,味道清清地甜甜地。因為酒精濃度得4.x所以其實唔算太高。另外啲果酒都好啱女仔飲,因為比較清,飲完不會醉。黑松露燒汁牛肉野菌意粉$88如果講牛肉,係西餐廳來講都算好一般,因為鬆肉粉比較多,唔講以為去咗茶餐廳⋯不過意粉同埋燒汁配搭唔錯,每一條意粉都沾有清香嘅黑松露。特別係啲嘢菌都好有彈性水份十足。慢烤德國鹹豬手$188 重頭戲鹹豬手,製作時間要半粒鐘,如果真係唔想等嘅話唔建議叫,或者唔知可唔可以打個電話去落咗單先呢?如果唔係太肚餓又唔趕時間嘅話就冇問題啦。想睇下原本鹹豬手嘅樣,所以就叫佢上嚟俾我哋影吓相先,真係好大份,之後就到師傅幫手切,食客工序都慳返。旁邊有酸菜,味道普普通通。不過講真個豬手真係整得幾好食,鹹香十足,而且外皮夠香脆,有少少焦香。另外旁邊嘅醬汁都有夠特色,包括蘋果蓉、蜜糖芥