2020-07-03 705 浏览
话说因为疫情既关系,香港既零售同餐饮业都死寂了一排依家疫情算叫做稳定,餐饮业竟然开始有报复式消费!!!!依家去边度食野都会有好多人等位,系尖沙咀星期五既晚上当然要好好做好人生规划因为男朋友工作既关系,所以对臭臭锅有莫名其妙既喜好老实说我唔知道臭臭锅是什么,都只系GOOGLE一下「通常是指有锅中有臭豆腐的火锅,而且会由店家烹煮完成后再提供给客人 在台湾亦有许多火锅店贩土中田金此种火锅。因为有发酵后的酸臭味,故称之为臭臭锅。」老实说我就唔食臭豆腐既,希望呢度既臭豆腐唔好太臭今晚我叫既系小辣酸辣羊肉锅,而男朋友食既系沙茶牛肉锅每个锅都会包主食,我同男朋友都㨂左粉丝小辣都几香辣味,但小心既系煲耐左辣味系会愈黎愈辣,食到后尾男朋友浅尝左一啖就因为太辣要投降话说呢个锅真系好足料,除左羊肉之外,仲有酸菜、鸡蛋、鱼蛋类、鸣门卷、菜、粟米、米血糕等等来一个close up 看看如果怕羊肉SO既朋友唔需要担心,因为呢个锅都浓味,绝对COM到羊肉既味道。但食到入口都有羊独有既香味呢个汤好惹味,我一路食一路饮,粉丝又索下汁,最后个汤俾我饮到见底咁滞!因为有主食既关系,绝对唔需要担心会食唔饱,反而系担心食得太饱
话说因为疫情既关系,香港既零售同餐饮业都死寂了一排
依家疫情算叫做稳定,餐饮业竟然开始有报复式消费!!!!

因为男朋友工作既关系,所以对臭臭锅有莫名其妙既喜好

老实说我唔知道臭臭锅是什么,都只系GOOGLE一下

老实说我就唔食臭豆腐既,希望呢度既臭豆腐唔好太臭

今晚我叫既系小辣酸辣羊肉锅,而男朋友食既系沙茶牛肉锅

每个锅都会包主食,我同男朋友都㨂左粉丝

来一个close up 看看

但食到入口都有羊独有既香味

因为有主食既关系,绝对唔需要担心会食唔饱,反而系担心食得太饱,食唔晒会晒野好过啦

除左臭臭好味之后,仲要讲一讲呢杯冬瓜茶

台式饮品黎讲我好钟意冬瓜茶,但好多时都会太甜,而且因为无得较甜度,有时冰溶左暖暖地饮就更觉得甜

但呢度既冬瓜茶就好啱我同男朋友既口味,饮到冬瓜茶既味道,唔会太甜,但同时又唔会因为冰溶左而沟淡

食臭臭锅咁浓味既野饮返杯冬瓜茶冲一冲,真系好夹

大家如果想黎食记得六点几好黎拎位啦!

今次都系因为男朋友醒目,拎完位再黎PICK UP我先唔洗两条友系街度热辣辣等位咋
2020-06-24
等候时间
20 分钟 (堂食)