好多時行開旺角個附近,都會黎呢間老街食。主要食台灣菜式及小食。整間店都帶點懷舊風,用木紋枱、舊唱片包裝和舊畫構成。其實珍珠奶茶好好飲架,今次冇特別叫到,所以集中講返今次食嘅嘢。講到台灣菜,我個人必食就係肉燥飯。呢間肉燥飯香而不膩,係瘦肉碎加上肉汁製成。如果鍾意食肥膩少少,不妨試下鹵肉飯,肥豬肉不但至有油滲入飯,而且咬落有豬肉皮嘅爽口,真係好香。肥膩得黎冇平時食菜飯個種成口油嘅感覺😎之前我未食過呢間店嘅小食,冇諗過一試難忘☺我首先試嘅係黃金脆薯,驚喜在於炸個層外皮,咬落似食緊粗薯條(有紋個種),口感相當特別。但敗筆就係蕃薯,因為入面個蕃薯唔甜,而且冇咩蕃薯味,影響左呢道小食的分數。 之後到鹽酥雞,其實跟外面的比差不多,但呢度size比較細,畢竟係小食。而調味做到剛好,唔會太鹹,有一陣粉係雞上面。通常係街邊食到的鹽酥雞都會灑上大量雞粉,胡椒粉去調味。而老街做的就不會太超過,但食完都需要飲飲品,又未至於令你好口渴。木魚炸豆腐就很普通,似街邊炸豆腐的縮小版,外加少量木魚碎。🤔小香腸方面,我講唔到個味道有幾唔同,平時我地食小食店嘅台灣腸雖然都津津有味,但我覺得老街做嘅係滋味無窮。細細條香腸,食完
,今次冇特別叫到,所以集中講返今次食嘅嘢。

小香腸方面,我講唔到個味道有幾唔同,平時我地食小食店嘅台灣腸雖然都津津有味,但我覺得老街做嘅係滋味無窮。細細條香腸,食完你會有一種衝動想再另叫,好似通俗啲講「食唔夠喉」!

😂😂椒麻牛肚絲好有咬口,但因為個辣汁似食緊5小辣個種,辣到我都食唔出有咩味,只食到辣味。

最後仲有一個豬爽耳,豬耳爽口,用左少許鹵水汁醃,入味但味道唔會太濃。

飲品都要講下,我個杯熱蜂蜜檸檬不得了,入口飲到充滿蜂蜜味之餘,飲左之後口腔有一陣尾後檸檬味,調較味道恰好,唔會被其中一款材料奪去另一款材料味道,而係帶起應有嘅層次感😋😋😋

茉香綠茶,嗯🤔個人黎講,冇咩太特別,而且因為飲品可自選甜度,所以未發現突出之處。但整杯飲品都具有茉茶香,加上綠茶同奶,不過不失。

整體評語:下午茶價錢划算,值得一試。環境乾淨,嘈雜程度視乎用餐時段,但一般尚可接受。上菜速度快,無需等太耐。
雖然食台灣菜,但員工都係用廣東話溝通。落單主要係自己填紙仔。

因地理位置唔近地鐵站,夏天步行到此會比較辛苦。我覺得少少汗水都值得,因為味道不錯,價錢划算,我會推薦比未試過嘅朋友。👍👍
夜市小香腸、豬爽耳、椒麻牛肚絲
黃金脆薯、鬆脆鹽酥雞、木魚炸豆腐
肉燥飯
鹵肉飯
冰茉香綠茶、熱檸檬蜂蜜
2017-05-11
夜市小香腸、豬爽耳、椒麻牛肚絲