2020-09-13
今日去咗老友介紹嘅一間位於饒宗頤文化館嘅餐廳,餐廳門外係好有風味嘅紅磚屋,內在環境以藍白色為主調, 隻藍色個用色非常大膽,令人有耳目一新嘅感覺。蕃茄麵包,呢個麵包雖然係一個前菜,但係廚師都花盡心思,番茄同埋香草嘅味道悉數融入麵包入面,牛油亦都唔係嘢少,係唔係咁容易食到嘅黑水欖牛油,配合埋麵包上枱時嘅微熱溫度,為今晚嘅晚餐揭開一個好好嘅序幕。美國牛腹肉他他配蒜蓉包,牛腹肉他他賣相精美,最啜核嘅係圍繞住佢身邊嘅調味料,有鵪鶉蛋、芥末籽醬、法國蔥、鹽、黑椒、他他醬、酸青瓜、水瓜鈕同檸檬汁,侍應小姐示意我哋將佢哋撈勻一齊食,味道果然不同凡響, 整個食味充滿層次,加上 juicy 嫩口嘅美國牛腹肉,至執筆時仍然叫人相當難忘。香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎,鵝肝表面煎得金黃香脆,廚師用上左近期大熱嘅 superfood 無花果加上芒果,調配成酸酸甜甜、極之開胃嘅芒果莎莎。由於鵝肝始終比較膩,配以酸甜嘅醬汁嚟一解油膩感就最適合不過。而粉紅色嗰個係鵝肝批,個感覺有啲似鵝肝醬,用佢嚟搽麵包味道一流,回甘十足,香味喺味蕾之間徘徊,久久不散。蘋果木煙燻美國野雞,主菜伴隨著 side dish 同步送上, s
蘋果木煙燻美國野雞,主菜伴隨著 side dish 同步送上, side dish 係栗子同燒過嘅椰菜仔,主菜美國野雞就放喺呢個藍色嘅器皿入面,器皿嘅底部係點著咗嘅蘋果木,雞就放喺個燒烤網上面,雞肉嫩滑,盡索蘋果木嘅香味, 面頭有紅色嘅墨西哥汁,佢個味道好複雜,但係複雜得嚟又好好味,以番茄汁做嘅base,裏面除咗香草之外仲有荳蔻同花椒等等,花椒同蕃茄呢個組合都係第一次試,係估佢唔到咁夾。
期待下次試吓隔離枱香到爆炸嘅牛扒系列。