2018-02-26 325 浏览
朋友們一早去跑步,約佢地下午黎飲茶飲茶其實無論呢間定其他分店都曾經食過好幾次,今次4個人食,食多d,咁就寫個食評啦!#佢地有d食物名比較特別,有d唔係好記得,看圖識別醉雞我幾鐘意呢道的醉雞,佢係雞卷,所以無骨,唔怕有碎骨的問題,但係我自己就覺得酒味可以重返少少(都係個句,口味的野個個唔同),食得醉品,都好想品嚐到佢的酒香味黑松露素伊麵黑松露味道好濃,一上枱已經好香!食落仲有好重的黑松露的味道,喜歡黑松露的朋友可以試一試!炸魷魚呢個好食,d粉好薄!調味好香,食到有魷魚香味,都好大條,份量都唔會少!推介牛肉球呢個牛肉球有供應時段限制,平常都沒吃,今次一於試下先!牛肉底下無左平常酒家食的腐皮,取而代之的係一種沙律菜,我唔知個菜名,因為平常食會有苦味同青味,我唔會食,但今日食呢個令我改觀,完全無以上講的味道,同牛肉球仲要幾夾!係因為煮左定係新鮮度所以有分別?下次要再叫,試清楚先得!蝦餃入面的蝦都幾大粒,皮中規中矩,偏薄,幾好!黑松露水晶餃,呢個無試到。朋友都係話呢個個黑松露個味好濃,落口就好大陣黑松露的味爆出黎去飲茶點會唔食燒賣!燒賣大大隻蝦係入面!好食的!綠色的皮食唔到同平常有乜大分別。炸雲
朋友們一早去跑步,約佢地下午黎飲茶飲茶

#佢地有d食物名比較特別,有d唔係好記得,看圖識別

醉雞

黑松露素伊麵

炸魷魚

牛肉球

蝦餃

入面的蝦都幾大粒,皮中規中矩,偏薄,幾好!

去飲茶點會唔食燒賣!

炸雲吞

一個寶箱入住6粒炸雲吞,呢個都好食,脆就基本啦,入面料一d都唔少,蝦都係大大隻,忍唔住食完一粒再食多粒!

近墨者黑(墨汁海鮮炒飯)

平時都有叫開,因為呢個好香,飯都炒到一粒粒,料唔算好多,不過都夠的,勝在個飯同墨汁一齊炒得真係香。(但今日食就有少少失準,飯太硬,之前無試過,應該只是呢日咁岩差少少)

睇住流奶(流沙包)

好食,真係做到有流心的效果。

最後係甜品了!甜品有套餐,一班人可以試多款!
上枱個時真係嘩一聲,勁靚,仲整曬乾冰咁,立即成張枱變得勁夢幻
影相一流!前面的係糯米糍,後面藍色的係棉花糖加芒果布丁杯,我比較喜歡芒果布丁杯!

睇個外形感覺心心朱古力應該好甜,點知唔係好甜仲幾好食,反而個糯米糍就比較甜

總結: 飲茶雖然係行新式點心的路線,但係用料同食物都唔差,一d都無偷功減料,唔怪得近期大熱,必須讚佢的出菜速度快而且每一樣食物送到上枱都必定係熱!食物的溫度會影響食落口時的質感同味道,保持食物上枱的溫度其實都係保持質素的重要一環,但卻常被餐廳忽視,而呢道暫時每一次我黎都無呢方面問題,希望一路keep到!
員工態度都幾好,每每上菜都告訴我們是什麼,有位名叫Steven的職員更在我們想叫人幫忙前,已經幫手處理左我地諗緊的野,夠主動,很好,會再來!