大角咀美食众多 但通常都系环境比较求其但味道正既食店 例如车仔面 粉面 大排档等, 虽然都有西餐厅, 但只有极少数, 金船长算系其中一间开得耐既食店, 对上一次食 系5 年前 无乜特别印象 依稀记得食物ok, 环境比较暗, 今次阔别5 年 再相约朋友黎试下佢一直知呢间西餐厅好多人 所以平日黎讲我地book早少少 7pm, 所以一到就不用等 入面环境长方形 左右 放满铺住枱布既长枱, 墙身画左一d 食物既插画几得意 同天花板都放左一个网放住一个个救生泡 . 再行入d就系水吧同厕所 环境唔大 但十分舒服。比我上一次黎 比较灯火明亮得黎又不会盖过 西餐厅应有既浪漫气氛dinner以set为主 一阵个汤 . 一个main set , 一个野饮我地点左两个set, 真蔬菜汤 同忌廉汤, 汤身比较滑 但饮落不太浓 上面配以少少香草 再用侧边既蒜蓉包点落去汤 唔错主餐点左两个特别d既肉类, 分别系金狮鱼 同猪鞍排前者 鱼既肉身有咬口得黎不un, 食得出系一条脂肪比较少既鱼, 鱼出面脆 入面既肉鲜而不腥。 若喜欢可以点出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且系新鲜番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉
主餐点左两个特别d既肉类, 分别系金狮鱼 同猪鞍排
前者 鱼既肉身有咬口得黎不un, 食得出系一条脂肪比较少既鱼, 鱼出面脆 入面既肉鲜而不腥。 若喜欢可以点出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且系新鲜番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉瓜 茄子等配菜吊味, 都系推介之选
后者既猪安排 用同样既配菜 但配以意粉, 意粉有少少似un少少既 香蒜肉丝意粉甘,配以烧汁都几特别, 猪安排算大件 密度偏高有咬口。 猪肉味浓 , 连埋意粉点 佢个烧汁 , 烧汁有少少蜜糖味吊味 , 配合得宜
饮品方面点左 一杯餐红酒 法国既carbinet savigoun口味中庸而富有cherry味 几适合食味道浓度适中既鱼同猪肉
叻外点左一杯薄荷浮冰, 系用薄荷糖浆 加7up整成, 饮落甜甜地阵有薄荷味几得意
由于经理强烈推介, 所以我地点多个佢攞奖既黑松露pizza, 的确好好味, 上下两层皮, 出面有厚而脆既芝士粉 多而不腻之后就系软软既面包粉 最入面就有好多黑松露酱, 而且切开左六件 每人可以有三种食法 (都系staff提议), 一 就甘食, 最原汁原味, 二, 点提子汁食 佢既提子汁好浓提子味 同咸味多既芝士面十分match点左酱之后湿湿地软软地又系另一种食法, 第三, 配合侧边既蔬菜 再加提子汁 口感比较清新, 我最喜欢第一种食法 原汁原味
另外我地再加多个3oz既法国鹅肝。 煎得十分香浓 口感十分松软 淡淡油脂爆出黎 邪恶得黎又令人欲罢不能。
最后 我地点左两个甜品
金船长疏乎里
蛋白打得好松软又大 望落去好高好开心, 甜度适中
朱古力心太软, 心太软比较扁身 整穿佢有7 成都流心, 焗方面处理出色。热既心太软 配以侧边既木康同vanilla雪糕 又系一推介之选
整体黎讲
环境好, 店员态度好好, 食物我觉得比之前进步 值得赞赏。 希望食店继续进步 令到识欣赏既人可以试多d好野 !
2016-01-11