Plato Cafe & Bistro (吳松街)

今日嚟到佐敦呢間Cafe,之前已經食過一次覺得好好食,價錢又唔貴,今日lunch又試吓,真心份量足百零蚊就食到勁飽,假日lunch真係好多人嚟食成個餐廳都full左!個人覺得呢度嘅嘢飲同埋甜品都好高質素😆🍴餐湯麵包 (7/10)黑糖麵包好熱,甜甜地,有黑糖香,幾鬆軟,加埋牛油好好食!南瓜湯甜甜地有南瓜味,幾濃杰,沙律菜用咗芝麻醬都幾新鮮!🍴脆炸雞翼配檸檬蜜糖醬 $68 (8/10)雞翼係即叫即炸,炸得好香脆,入邊有肉汁,炸法比較似港式炸雞翼,蜜糖檸檬汁比較香甜蜜糖味但有少少酸,好食!🍴龍蝦汁鮮蝦燴意大利飯 $98 (7/10)份量都好多,有少少菇同埋黃椒,龍蝦汁比較淡,意大利飯軟硬適中,有四隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,有蝦味。呢個真係好抵食!🍽 美國安格斯肉眼牛扒配松露野茵汁 $168 (8/10)牛扒煎到medium Rare,都有少少牛味,口感肉質幾軟淋,幾OK!黑松露野菌汁都幾香黑松露味,鹹鹹地入邊有蘑菇!薯蓉鹹鹹地,有牛油香,都打得好細滑,秋葵都爽口唔會太淋,呢個價錢呢個質素真係好唔錯!🍰Tiramisu +$18 (8/10)都幾大個,Cream同蛋糕嘅比例平均,蛋糕吸晒酒味好香濃

🍴餐湯麵包 (7/10)

🍴脆炸雞翼配檸檬蜜糖醬 $68 (8/10)

🍴龍蝦汁鮮蝦燴意大利飯 $98 (7/10)

🍽 美國安格斯肉眼牛扒配松露野茵汁 $168 (8/10)

🍰Tiramisu +$18 (8/10)
都幾大個,Cream同蛋糕嘅比例平均,蛋糕吸晒酒味好香濃,比較濕,忌廉口感比較紮實細滑,都幾香幾好食。個餅同埋上面嘅cream,個餅幾香麥芽味,忌廉一啲都唔會甜,幾厚實。

🍰芝士蛋糕 +$38 (10/10)
芝士蛋糕餅底唔會太厚,好香濃芝士味,芝士味好濃厚好香,口感好細滑,一啲都唔甜,芝士控表示勁好食!

🍹芒果沙冰 +$24 (8/10)
芒果味幾香唔會太甜,飲得出係用果汁打嘅,沙冰唔算好細滑會有粗糙冰粒,有口感!

☕️西班牙咖啡 +$16 (9/10)
咖啡味超香濃,咖啡味好出好香,一啲都唔會苦!個雪糕係雲呢拿味,都幾香甜甜地,係雀巢嗰一種,但加埋咖啡中和左佢嘅甜味,好好食!飲完之後個餘韻好濃,好正😆

推薦指數: 8.5/10
真心呢一間Cafe加入午市套餐都係百零蚊一個,包晒餐湯嘢飲,質素又好唔錯,推薦比大家!艺心都已經食咗第二次😆😆😆