2023-06-11
今日要去佐敦工作,放工老細話想食串燒同飲吓嘢,上網就見到依間餐廳食評唔錯就嚟試吓(最緊要有老闆埋單)。餐廳門口幾特別,唔知以為係食西餐。我地叫左一個和牛廚師發辦套餐,另外再加散叫。先黎兩個冷盤小食,其中螢光魷魚味道鮮甜,配上生啤,辛苦工作一天之後應當如此享受下。北海道栗米,真係一試難忘,口感脆甜多汁,生食都無渣。套餐串燒有六款由大廚發辦,店員說由於其中一款係雞肉棒是他們的招牌菜,所以建議我地另外散叫多一個。果然是不錯的決定,因為雞肉是伴隨一個日本生雞蛋,強烈建議食完之後要留著蛋汁,之後點其他嘢嚟食都是一流,今晚的串燒有些不在菜單上,是大廚時令做的。例如這個雞皮包蝦,雞皮超級香脆,包着蝦一齊食很滋味,另外一款是雞肉包住墨魚。還有炸豆腐和燒雞翼,都是正常發揮!反而有一個比較特別叫小炒王,其實就是豬腩片包着韭菜和蝦,和大蒜脆片一齊食起上來,味道的而且確和大排檔食小炒王一樣,好好食串燒之後,便是主角鹿兒島黑毛和牛。大概切成幾塊,每塊大概半吋厚,拌有wasabi,蒜片和蔥,但係都係建議第一口什麼也不用點,只需要落少少鹽就夠了,這樣才能品嚐到他本身的肉味。最後就是飯團和麵豉湯,麵豉湯較為淡口,所以
最後就是飯團和麵豉湯,麵豉湯較為淡口,所以可以將飯團入面的明太子送入湯中一齊飲,味道層次會豐富很多,加上飯團是輕微煎過,微焦的很香。
我們另外再加多一個牛肉湯烏冬做主食,這個性價比超高,因為他的湯底應該是用牛骨煲,但係味道香濃清甜,加上價錢絕對不貴。牛肉也肯定是和牛的邊邊位(平常師傅改肉時剩低的肉),口感軟嫩而肉味濃。雖然他不是什麼主打必食產品,但是我覺得這個水準十分之高,下次黎都一定會點。
總括而言,雖然價錢不是十分便宜,但是加上餐廳環境,服務絕對值得來試,起碼比坊間一些貴價串燒來得物有所值!