2025-07-31
佐敦,一個龍蛇混雜、美食臥虎藏龍之地。要在這個食肆林立的戰區站穩陣腳,冇啲實力都幾難。今次我深入廟街,唔係為咗睇相算命,而係被一間門面唔算起眼嘅越南餐廳「越萊」所吸引。究竟喺呢個充滿江湖味嘅地方,可唔可以食到一碗正宗嘅越南家鄉味?湯底是靈魂:招牌牛骨湯河見真章 🥩一間越南餐廳嘅功架,好多時取決於佢碗Pho(湯河)嘅湯底。今次叫嘅係「一餸粉」,揀咗最經典嘅生牛肉,配招牌牛骨湯。一上枱,湯色清澈唔混濁,飲一啖,牛骨嘅香醇濃郁即刻喺口腔爆發,冇乜味精感,飲得出係用足料同時間熬製嘅心機。生牛肉片切得厚薄適中,用滾湯輕輕焯熟,肉質保持到嫩滑,牛味十足。河粉滑溜,掛湯力強,每一啖都係精華。以$52呢個價錢嚟講,有咁嘅質素,絕對係誠意之作。經典小食與法包:不過不失的配角 🥖🍖食越南嘢,又點可以錯過法包同埋香口小食?越式傳統豬肝醬手切扎肉包 ($46):一個正宗嘅Bánh Mì,法包本身一定要外脆內軟。呢個包大致上做到,外層香脆,但內裡嘅鬆軟度可以再多少少。豬肝醬嘅味道香濃,手切扎肉亦夠惹味,配埋酸甜嘅醃蘿蔔絲同青瓜,整體味道平衡,係一個穩陣嘅選擇。炭燒豬頸肉 ($52):呢個小食份量唔算特別多,但燒
湯底是靈魂:招牌牛骨湯河見真章 🥩
經典小食與法包:不過不失的配角 🥖🍖
食越南嘢,又點可以錯過法包同埋香口小食?
炭燒豬頸肉 ($52):呢個小食份量唔算特別多,但燒得焦香,肉質爽口彈牙。醃料嘅味道滲透到豬頸肉每一吋,食落甜甜哋,帶有炭火香氣,點埋旁邊嘅醬汁,相當開胃。雖然未至於驚為天人,但作為佐餐小食,絕對稱職。
總結:廟街中的一抹小清新 💯
總括嚟講,「越萊」最令人印象深刻嘅,始終係嗰碗功架十足嘅牛骨湯河,湯底嘅醇厚令人回味。其他小食同法包雖然未有太大驚喜,但亦都保持喺水準之上。
如果你行開佐敦廟街一帶,想搵個地方食返碗正宗、暖胃嘅越南湯河,呢間「越萊」絕對係一個值得你停低腳步嘅選擇。佢可能冇華麗嘅裝修,但食物裡面嘅嗰份心機同誠意,相信你一定食得出。