2019-02-20
情人節前夕,同老公走去撐檯腳提早慶祝,今次老公揀咗佐敦嘅「響-Hibiki日本燒肉」。一睇個舖頭名就知道係食燒肉,佢嘅燒肉放題提供咗唔同種類既肉俾你慢慢燒。燒肉包括澳洲和牛西冷、澳洲和牛胸腹、肉眼同西冷、仲有美國牛肋骨、米澤三元豚西冷等等,款款都好新鮮又夠Juicy,食完呢盤真係大滿足,屬於高水準嘅燒肉店。除咗燒肉外,驚喜之處係送埋海鮮拼盤(蠔、鮑魚、翡翠螺、蝦、喜之次),今次真係食到舔舔脷。燒肉質素已經夠高,估唔到刺身拼盤更震撼,簡直比美高級日式料理餐廳。海膽肉厚,入口甘甜。帶子、三文魚、甜蝦等鮮味滿分。講到明放題,當然仲有天婦羅、炸物啦。雖然款式唔多,勝在新鮮同大大件,啱哂我地呢類「識食之人」!一頓完美的晚餐都需要一道甜品作結尾。呢間餐廳好事成雙,有抹茶慕絲同檸檬撻😆,而壓軸當然係食Movenpick雪糕,朱古力、意式奶凍、楓糖合桃同特濃咖啡任勻選擇,為這餐劃上完美句號!