2018-04-06
係醫院住左近百日,食左過百餐,我諗可以開一篇食評俾住院既病人。住養和好處係選擇多,食得開心,快d好返我食既係低菌餐(即係唔可以生、醃製)係餐牌上選擇得返一半,如果你冇揀低菌,護士一定彈回頭要你再揀過。(有d野越係禁止就越想食)早餐:低菌餐選擇得幾種粥、麥皮、通粉。餐牌上三文治唔食得! 我自己最鍾意食麵包類,原來係可以架!三文治可以要求廚房用錫紙包裝,焗熱上,價錢另計。營養師話破例呢個安排係方便外國人。選擇方面,我多數揀雞蛋或花生醬,係有質素既高蛋白食物。雞蛋係碎炒蛋,花生醬要自己搽。有時我會加奶茶,呢度奶茶唔錯架!午餐:病人消化慢,下午我通常會叫粉麵。呢度我推介星斑球麵、牛腩麵(可轉米粉),都係上品味道! 有時我會叫低敏餐牌入面既雞肉米粉(正常餐牌冇),因為低敏所以非常淡,近乎冇味!我之後開始叫多一個意大利雜菜湯或酸辣羹,撈落去d粉麵度,又可以開胃啦!酸辣羹比較稀,唔似出面d上海餐廳,餡料豆腐比較多。有時我會叫老火例湯,好足味。可惜低菌餐完全冇湯渣,各人喜好唔同,我就喜歡有湯渣。晚餐(西式)低菌餐一定要全熟,基本上全熟都比較乾,價錢許可的,可以叫多個西湯送。不過有驚喜既係,絕對可以叫牛
早餐:
低菌餐選擇得幾種粥、麥皮、通粉。
午餐:
晚餐(西式)
低菌餐一定要全熟,基本上全熟都比較乾,價錢許可的,可以叫多個西湯送。不過有驚喜既係,絕對可以叫牛排,牛排呢度做到十成熟之餘又唔靭有肉汁,而且牛既質素唔錯,有香濃既牛味。所以多種排類之中,我比較常食牛。其次係豬排,都係非常軟熟,煎得好香。
有d焗飯焗意粉都係好足料,如果你係芝士控一定喜歡。不過可能我係病人,次次食完焗類都成口油味,好難消化,所以之後都好少食。
焗肉醬意粉、焗豬扒飯、焗南瓜海鮮飯
晚餐(中式)
乾炒牛河,非常足料!牛肉大塊多汁,河粉亦都好入味;簡中俾自己放肆下,但我有時頂唔順太油,會拎個碗用滾水沖一沖。
西檸雞、咕嚕肉,呢類既食物我反而覺得麻麻,粉太多而且有時唔均勻,好似食緊硬物多過肉。醬汁係OK 的。
其他菜我推介陳皮牛肋肉煲!非常入味軟熟!養和既牛肉菜色真係值得讚賞!
糖水:
叫過合桃露、陳皮紅豆沙、蛋白杏仁。呢度既中色糖水特色係完全唔甜,以陳皮紅豆沙為例,直情係充滿陳皮既苦香味,如果想食糖水養生既就適合不過,但如果想飯後一點甜,我寧願你食水果了。
整體上都好正,多謝養和餐廳,令我可以開胃養病!