2013-06-21 1924 浏览
上年gathering, 5个人包括我就去左住家菜食晚饭, 我位朋友订左位, 一到唔驶等位就入得la侍应俾左将4人枱我地, 加张櫈就当5人枱, 我同我d fds 都唔多满意, 订左位都俾咁ge 枱, 坐落好在唔系太迫!好la, 唔紧要la, 最紧要食野好, 好食!一睇张餐纸, 住家feel 立即黎, 蒸水蛋, 猪扒, 鱼块, 鸡球, 老火汤等, 全部都系唔少屋企成日煮ge 小菜, 名副其实系住家菜!侍应系我地点菜时好落力地推介我地5个人叫番煲老火汤, 我位female fd 就立即话好, 我都好想饮汤ga ! 一黎到, 个粉葛扁豆汤系成煲上, 煲入面有晒粉葛, 扁豆, 肉, 真系真材实料! 图入面呢碗粉葛扁豆汤, 色泽完全系落左粉葛的证明, 无落粉葛, 个汤唔会咁ge 色水ge ~一饮个汤, 够晒热, 粉葛同肉ge 味道完全入晒落个汤度, 完全系此汤ge 精华所在, 好入味, 一定系煲左好耐, 呢个老火汤够晒火侯, 好解渴, 正! 热辣辣出黎, 个汁d 色水极佳, 酸酸地ge 汁, 好醒胃, 送饭一流!d 菜甫同肉松用蛋包著做成蛋角 ~d 蛋炒得刚刚好, 有少少㶶, 好香口, 配埋d

侍应俾左将4人枱我地, 加张櫈就当5人枱,
好la, 唔紧要la, 最紧要食野好, 好食!

全部都系唔少屋企成日煮ge 小菜, 名副其实系住家菜!
是日靓汤: 粉葛扁豆汤
侍应系我地点菜时好落力地推介我地5个人叫番煲老火汤,
我位female fd 就立即话好,
我都好想饮汤ga !

一饮个汤, 够晒热, 粉葛同肉ge 味道完全入晒落个汤度,
完全系此汤ge 精华所在, 好入味,
一定系煲左好耐, 呢个老火汤够晒火侯, 好解渴, 正!
咕噜肉
菜甫肉松煎蛋角
d 菜甫同肉松用蛋包著做成蛋角 ~
d 蛋炒得刚刚好, 有少少㶶, 好香口, 配埋d 肉松, 好入味, 又系送饭一流!
粟米班块
个粟米班块个粟米汁稀度适中, 而且系非常足够, d 汁多到送埋饭都得 ~

个班块真材实料, 唔会话d 炸粉仲多过d 鱼,
班块炸𠮶层皮厚度适中,
兼系有d 脆, 食落去啖啖肉之余, 仲好入味,
配埋个咁靓ge 粟米汁, 简直天衣无缝, 送饭一流!

我去过好多restaurants 食粟米班块, 呢个粟米班块系好top!
栗子炆鸡
呢个栗子炆鸡拎出黎打开盖时, 出晒烟, 热辣辣ge,
d 鸡好大块好滑, 配埋d 栗子, 配搭极佳, d 鸡炆得好入味!
腿茸奶油津白
好健康ge 一个菜 ~
d 白菜煮到好淋,
配埋腿茸奶油做个汁, d 菜食得无咁干,
而且个腿茸奶油好入味 ~
是日糖水
最后食晒d 住家菜仲有糖水送, 好正, 好抵食!

d 饭软硬度适中, service 亦良好, 我可以用1个英文字形容: perfect !
2012-07-14
是日靓汤: 粉葛扁豆汤