2018-04-01 52 浏览
銅鑼灣通常都係食啲高級餐廳,好少食啲住家feel嘅嘢食,今次去咗永光中心試咗一間樓上越南菜,真係好有食緊住家飯嘅感覺。一上到去個裝修已經俾你一種好窩心嘅感覺,有梳化啦,有大電視,好似屋企咁。而且個色調呢都係以淺藍色為主,成個感覺都真係行warm嘅路線。嘢食同平時嘅越南菜差唔多嘅,今次就叫咗個小食拼盤蒜蓉炒通菜同佢哋嘅招牌炒米粉。個拼盤有五款嘢食有魚餅、雞翼、蔗蝦、薯仔包蝦,當然仲有越南春卷。春卷、魚餅嘅調味繼好,雞翼炸得幾香口,蔗蝦個蔗好甜好清,薯仔包蝦係特別嘅,都好脆口。然後蒜蓉炒通菜真係落足蒜蓉,絕無欺場。炸蒜生蒜都有一齊落,上碟嘅時候仲有一對炸蒜鋪喺面,真係落足料。最後試埋佢個老闆娘炒米粉,其實呢就係有豬頸肉炒嘅米粉。炒落去都算惹味,如果佢可以落少少辣呢,咁就會更加好啦,味道應該更加出。我想講碟碟都好有份量,真係好有家嘅味道呀!仲要老闆娘好貼心臨走會送甜品,我哋就食咗紅豆椰汁糕同埋三色啫喱。成個椰汁糕面都鋪滿紅豆,好好味;個啫喱好挺身,唔會太硬(姐係太多魚膠粉),都唔會太腍(太多水)。間餐廳真係真材實料嘅!十分好呀!以家為主題嘅越南菜。

我想講碟碟都好有份量,真係好有家嘅味道呀!

間餐廳真係真材實料嘅!十分好呀!以家為主題嘅越南菜。
2018-03-28