2022-04-04
住上水粉嶺嘅朋友有福了🥳🥳粉嶺新開左間燒肉店d燒肉好正咁😋🐹🦭為食先鋒就梗係要去朝聖一下啦!一入門口就聞到好香嘅燒肉味👃,食慾立即就大振🤩午餐店舖提供燒肉丼同燒肉套餐兩種選擇!lunch time 有得食燒肉咁有口福😳就當然立刻嗌兩個套餐試下啦😋 澳洲燒肉盛合套餐 300g $148米子人氣牛控套餐 200g $168 套餐包括嘅野好豐富,有牛牛牛牛牛肉🐄🥩,有和風湯🥣,有白飯🍚,仲有泡菜🥬/沙律🥗2揀1😋和風湯本身以為係平時嘅味精麵豉湯🤯結果有驚喜!唔係味精嘅死咸😆加左昆布同白蘿蔔令到啖湯好清甜😋比平時飲開嘅麵豉湯有過之而無不及👍🏻沙律伴住淡淡嘅柚子香,柚子醋配沙律雖然唔新奇,但極其開胃🤗為我黎緊吸入嘅肉類打好左良好嘅基礎💪🏻泡菜唔算辣,用黎同肉夾住一齊食簡直係最高嘅享受🥳就咁食都超級餸飯!講完前菜當然要講下真正嘅主角--燒肉🥩澳洲燒肉盛合套餐包左3種牛,分別係穀飼M3牛柳條,草飼M2牛頸脊同草飼封門柳😍燒完帶網格嘅牛頸脊食落好有油香😆牛肉係好嘅級數🐮牛柳條就有咬口得黎又唔會韌,咬落去每啖都有牛油湧出👍牛肉汁爆棚夾埋泡菜食更加係絕配👯🏻♂️封門柳就會少d油不過肉味係成碟最濃個
澳洲燒肉盛合套餐 300g $148
米子人氣牛控套餐 200g $168
澳洲燒肉盛合套餐包左3種牛,分別係穀飼M3牛柳條,草飼M2牛頸脊同草飼封門柳😍燒完帶網格嘅牛頸脊食落好有油香😆牛肉係好嘅級數🐮牛柳條就有咬口得黎又唔會韌,咬落去每啖都有牛油湧出👍牛肉汁爆棚夾埋泡菜食更加係絕配👯🏻♂️封門柳就會少d油不過肉味係成碟最濃個一款,牛味係個口到流年忘返,好耐都唔散,一個字,正!😋
米子人氣牛控套餐包括美國牛小排同澳洲和牛臀肉蓋,牛小排完全唔韌,有少少厚度嘅佢咬落去肉汁同油花都一涌而出🤤肉汁係個日食咁多款肉入面最多嘅一種,超。級。好。味。🤩澳洲和牛臀肉蓋係好少見嘅部位,係難得嘅食材,食落去油香不在話下,而且肉質超滑,果然不愧為和牛😋
除左肉嘅質素高之外,要讚下個燒烤體驗,抽風良好同埋又唔會大煙😁,件衫食完唔會一陣燒烤味👍,同時個鐵網唔會痴住d肉,唔會咁易燒燶d肉對我呢d燒野食唔係咁有經驗嘅人黎講好適合又貼心🥰👍燒肉仲有唔同嘅蘸汁配合!有柚子醬油,燒肉汁同蒜泥🧄蘸汁同燒肉好夾,令本身高質嘅肉係味道上更上一層樓🤤
估唔到北區開左間咁高質嘅燒肉店,燒肉黎講價錢唔算太貴!之後開返4人一枱,要帶爸爸媽媽再黎試下先🥰