2021-10-22 53 浏览
朋友介紹呢間燒味好抵食又高質,外賣晚餐都唔使$40,其他燒味都好好食又唔貴,嗰日放工就去買個返屋企試試。以前一路都好少去呢個區,最近通咗地鐵之後比較方便,收工時間唔使塞紅隧先過到嚟。間鋪嘅裝修好靚,光鮮乾淨。係一間新落成嘅住宅下面嘅地舖,同其他燒味舖一樣燒臘掛喺近門口嘅玻璃廚房裏面,行埋舖頭已經見到好吸引嘅燒味。師傅好親切有禮,我入到去就問我想要啲乜嘢,因為我望左個餐牌好耐。最後揀咗半斤叉燒,一個外賣嘅雙拼飯: 油雞加燒腩仔。陳師傅未生埋個客嘅時候偷影咗張相咁夢呢度$68有咁大份叉燒賣相都好吸引好靚即斬,抵過平時喺出邊大多數燒味舖,仲未必有咁靚,感覺其他餐廳冇咁乾淨。返到屋企,個飯仲係微暖,師傅一早幫我加咗豉油同埋薑蔥油係個飯上面。雙拼飯帶埋條菜心,排得好靚叉燒唔會太肥,感覺比例其實係三比七,肉質好好咬,肉嘅纖維唔會好韌雖然只係半斤,但係每一塊切得好厚。一打開盒食第一塊嘅時候感覺到好香嘅玫瑰露酒味,然後再食落去唔會再有酒味,取而代之的是物質嘅甜,加上微微焦嘅肥肉邊香,胃口大開爬兩啖飯。油雞切得好好,唔會有碎骨,雞肉好滑雞皮嘅豉油上色好均勻,肉質好嫩滑。煮熟咗嘅雞再檢查豉油雞,會令到隻雞

油雞切得好好,唔會有碎骨,雞肉好滑雞皮嘅豉油上色好均勻,肉質好嫩滑。煮熟咗嘅雞再檢查豉油雞,會令到隻雞肉出黎比較乾,但係呢間燒味舖做得好好

返到屋企先食,燒腩仔嘅皮微脆,即食應該好正!唔會太咸,平時d燒肉浸太耐鹽水搞到勁咸,靚嘅肉唔會整咁咸。肉同脂肪唔會甩開晒,肉質仲係嫩滑。