话说我一直都知道「茶咖里Congteakafe」呢间餐厅嘅存在,但从来都无认真揾下佢喺边,原来佢劲近屋企😅,亦好近西营盘站B3出口。不过佢嘅位置确系好隐蔽,正常行嚟行去其实都唔会留意到的,但佢已经有放易拉架吸引客人呢。星期日下午瞓醒起身后就的起心肝去试吓,但都抱点碰运气嘅心态前行,因为近期见网上有人讨论佢💛,惊要等位。好彩我哋去到发现座位都几多,亦都唔洗等✌🏻。简单介绍番餐厅嘅环境,座位区主要分咗三段。首先,就系行入门口嘅半露天座位,上面系咁咦搭咗帐蓬,但落雨🌧应该挡唔到。部份座位更加设喺渠道上面...。第二就系好珍贵嘅两张室内卡位雅座,因为系唯一有冷气嘅地方😌,而收银处同水吧亦系设喺该处。第三就系再行入去嘅伪室内座位,实则系厨房后栏嚟...,而且比较迫同焗促。个人感觉麻麻,宁愿坐番门口位。不过我未食嘢就先俾蚊咬咗一大啖😭。餐厅采用QR Code自助落单,都几方便易用,而且出错机会亦会相对降对。但变相店员更加少嘢做...,可惜咁嘅情况下佢哋服务都唔见得好好,唔算有礼貌啰,绝对有改善嘅空间🙏🏻。不过好彩佢哋嘅食物出品有番咁上下质素,先令人不致于失望而回😊。餐厅食物主要系行新派茶餐厅路线,
不过好彩佢哋嘅食物出品有番咁上下质素,先令人不致于失望而回😊。餐厅食物主要系行新派茶餐厅路线,经典常餐、本地小食、菠萝包、炒饭意粉同全日早餐等,通通都有。
我哋两条友食咗三个餐,吓亲阿姐😜,不过轻松食哂无难度。但其实每份餐本身个份量都好足,唔会唔够饱!
滑牛通粉配火腿炒蛋厚多士
🍽经典常餐HK Style Regular Set H2:滑牛通粉配火腿炒蛋厚多士Beef Macaroni w/ Ham & Egg Toast($46)🍽
滑牛通粉
依份常餐价钱正正常常啦,店员首先为我哋送上滑牛通粉,个汤够热的,几浓鸡汤味同奶香。通粉卖相平平无奇,但都有吸引之处,就系佢落咗粟米🌽同用咗无坑纹嘅通粉。至于滑牛🐮简直系惊喜之作,食得出餐厅系有腌过啲牛肉,而且仲有稍为煎香。牛味浓郁,肉质颇嫩的。
火腿煎蛋厚多士
火腿煎蛋厚多士,🥚蛋嘅煮法有得拣,例如炒蛋、太阳蛋、反蛋同煎熟蛋,我哋要咗煎太阳蛋🍳,没有过熟。火腿有两块,而厚多士亦都烘得唔错,但要问店员先有牛油。
芝士火腿奄列配班戟全日早餐
🥗全日早餐A2:芝士火腿奄列配班戟全日早餐Cheese & Ham Omelette Pancake All-day Breakfast($68),基本早餐材料仲包埋香肠、烟肉、蘑菇、茄汁豆、蕃茄同沙律。🥗
芝士火腿奄列配班戟全日早餐
我不嬲都觉得全日早餐好揾笨,但今次竟然嗌咗,系因为见价钱$68唔算贵,加上我更加谂唔到份量咁多(每样食材嘅单位系二呢😍)!味道就见仁见智啦,我觉得还可以,始终呢啲料点煮都唔会话好食得去边。🧀芝士火腿奄列劲大件,可能有成三只蛋?蛋亦都唔老。香肠就系短嘅纽伦堡肠,另外仲有我最钟意嘅蘑菇🍄。我食咗一半奄列先醒起下面系有三块班戟,食哂真系无可能会饿。
蜜糖松饼西多士
🥞下午茶餐T7:蜜糖松饼西多士French-toast English Muffin w/ Honey($32)🥞
蜜糖松饼西多士
我哋见到个菜名就觉得好吸引,造型确系唔错...,但味道就有啲伏,如果想试嘅,我建议可以省略🙈。佢系Muffin同西多嘅混合版,感觉似拎两块Muffin包用煎西多嘅方法去煮,所以个样系似圆形Pancake的。但食落口感比较硬同干身,唔系好易入口,而且嚿包本身无味,只能靠蜜糖🍯调味。
薄荷茶
每个餐都跟饮品,我哋叫咗三个餐,即系有三杯嘢饮🤣。呢到嘅冻饮要加$4‼️,好贵好夸张,不过无计,环境太热,无冻饮会溶。根据我身旁位热爱茶记文化,甚至做过下水吧嘅朋友讲,呢度嘅茶餐厅出品(冻奶茶冻柠茶、通粉之类),系好有水准👍。我唔系专业,但饮落都几好。柠茶做到少甜,亦唔太涩。除咗港式饮品外,呢度仲可以跟花茶,唔洗加钱,我要咗🌿薄荷茶,个铁茶壶同酒楼茶杯都好有特色,唔系港女呃Like𠮶种,哈哈。
题外话,我想再讲多少少关于对餐厅环境嘅睇法。老实讲,上网睇相以为餐厅几适合打卡,但亲身嚟到后,最大嘅感觉系好热☀️,好想快啲食完躲去有冷气嘅地方。我觉得餐厅其实有啲似地茂茶档,衞生情况一般。如果嚟呢度开餐,睇定天气预报比较稳阵。
总括嚟讲,呢次嘅用餐体验有好、有唔好,不过点都系食物味道最重要,特别系佢嘅🇭🇰港式常餐十分出色,虽然系普通材料,但要做到好食唔系咁简单😋,大家都知啦,市面上充斥住大量劣食茶记。我哋嗌咗三个餐,总共$154,价格算合理,考虑到佢行嘅路线,我以为定价会进取啲。最后,我亦上载埋餐厅嘅详细餐牌供各位参考🤤。
2020-05-31
滑牛通粉