2012-07-07 228 浏览
一连两日都系食铁板, 之前系尖沙咀果间, 名就唔开, 麻麻地, 有少少阴影。但今日成班朋友都话想食, 虽然谂起都无胃口, 但都系去左。黎喱间系因为有个朋友同屋企人食过, 推介, 见近近地所以就黎左。可能我地六点几就去到, 个场好空, 无咩人。我心谂, 今次又中伏啦! 我叫左个推介既特价晚餐, 因为反正都觉得中伏就想叫个平D。点知, 一切都出乎意料之外, 喱一餐, 竟然系我其中一个食过最好尾既铁板烧。先讲沙律, 个沙律俾我既感觉好特别, 酸酸地好醒胃, 个汁系出面未试过, 系有创意既, 但当时既我都仲未说服到自己, 只系觉得暴风雨既前席往往系平静。之后系三文鱼寿司, 普通, 无话特别新鲜但又未至于系回转寿司既程度, 旧饭FEEL到系熟手师傅挰既。带子, 88蚊既铁板烧有带子的确系底, 带子食得出系鲜甜, 「中伏说」已经完全瓦解。主菜, 肥牛薄烧, 明明系铁板烧, 但肥牛绝对唔会太硬亦食唔出UN, 好香牛味, 烟熏味令成块牛成级, 有应有既铁板烧水准, 应该系用高级肥牛(好似系)。平时唔系太钟意太菜既我都觉得碟菜香口, 忍唔住夹埋朋友果碟。炒饭, 香口, 而且炒出黎系一粒粒, 系茶记既无得

但今日成班朋友都话想食, 虽然谂起都无胃口, 但都系去左。

我叫左个推介既特价晚餐, 因为反正都觉得中伏就想叫个平D。

先讲沙律, 个沙律俾我既感觉好特别, 酸酸地好醒胃
, 个汁系出面未试过,

炒饭, 香口, 而且炒出黎系一粒粒, 系茶记既无得比。

师傅好好人亦好好倾, 见我几个朋友系男仔, 炒多左一碗俾佢地分。

最后甜品鸡蛋布丁普普通通, 不过不失啦不过女仔黎讲有D过甜。

侍应倒茶足, 收银仲同我地有倾有讲, 个呀姨好鬼风趣。

同师傅倾多两句佢仲问我地食唔食雪糕, 总之成个过程系欢乐既,

可能亦都系因为一班好耐无见既朋友聚头, 令喱餐饭加左唔少分。

总而言之, 喱间真系好过平时屋企人带我去尖沙咀食既高级铁板烧好多,

而且又唔需要等位, 师傅又亲民, 感觉好好, 我会再来帮趁。相迟D UP上黎。

题外话/补充资料: [b]1. 尝试下同D师傅倾计有著数XD 2. 朋友食既大虾餐话值得推介, 下次试!! [/b]
  • 清酒带子
  • 时菜