2012-05-15
前幾日約左朋友o係上環食lunch, 因為地點係朋友提議嘅, 所以入到去先知道係一間印尼餐廳! 去到見到d裝修擺設好有風格好modern, 牆壁同地板都係用水泥油嘅, 成間餐廳真係似café/法國野多過印尼野 我地叫左個海鮮大蝦喇沙同燒雞黃羌飯. 首先講下喇沙, 睇個樣就已經覺得好足料, d蝦仲要勁大隻, 點知食落都令人幾失望, 隻蝦都無味嘅!! 不過好彩個湯底補番數, 唔係好辣得黎又有好香嘅濃湯味~~麵身亦好爽好有口感, nice!! 另外個燒雞黃羌飯嘅賣相都好好. 首先個飯係笠住左個荷葉帽咁上嘅, 好搞笑. 而且側邊都放左好多配料, 感覺好豐富. 而食落個燒雞好香, 亦都食到東南亞菜一貫有嘅香料味. 配埋有淡淡清香嘅黃羌飯一齊食, 唔錯唔錯~~ 飲品方面, 我地仲嗌左支indonesian tea, 外形好似支裝汽水, 但其實佢係甜甜地嘅茶黎嘅. 味道亦都幾特別幾清新, 去印尼旅行嘅時候都無飲過, 值得一試! 總括黎講, 7分啦.