1K
2019-03-02 35 浏览
是日星期六我和朋友在想hea,又可以食吓野,飲吓野去那裡好,我哋總會想在旺角區發掘一下休閒咖啡店,今次畀我哋在openrice發現在彌敦道577號高氏大樓3樓A-B室有一間「The Mafe cafe」,有得食有得飲又可以玩,一舉3得。一出門就見到打卡位,咖啡店門口已有花花牆壁畀我哋影相,簡直可以叫有靚花花迎接你。入到咖啡店說比較簡潔,有開揚的大玻璃窗在旁邊,非常光猛,而且仲有vip room 約埋一大班朋友嚟玩都得。來到就叫了下午茶小食“蒜香雞翼”同“魚手指拼薯條”,蒜香雞翼好夠蒜香味很香,雞翼香脆肉滑,魚手指是我平時食開的牌子,薯條是粗身有薯肉,而且不油不乾。飲品方面,我哋大玩塔羅特飲系列, 我叫了“節制”有西柚及菠蘿汁,外觀很神秘,有上層是藍色及下層是橙紅色的,味道都算可以。而朋友飲“審判”其實是青蘋果、菠蘿、薄荷及檸檬沙冰,味道就比較重青蘋果味。另外主要其實嚟玩下玩具消磨時間,我哋玩鬥獸棋,懷緬一下兒時的時光,這個星期六就咁在“the mafe cafe”快樂地過了。