2012-11-10 2537 浏览
剛是15:15pm才入座, 坐下來後order了杯熱水, 都可以讚揚侍應都好禮貌友善, 我要求要杯熱水都好快送上, 而且另外給我一壺熱水同時收走杯凍水, 都好細心服務飲品方面buffet 枱上有橙汁及蘋果汁, 我們取了飲品後我們馬上取魚生及壽司食, 之後又取了一些沙律開胃下, 先講魚生方面有三文魚刺身及立魚,sushi都是三文魚, 吞拿魚,熟蝦及立魚, 而且更有卷物, 沙律方面選擇都幾多, 有華都夫沙律, 雜錦海鮮沙律, 烚蛋沙律& 椰菜絲沙律, 還有一碗車厘茄及粟米, 冷盤方面有牛展, 素鵝及冷麵更有水果及一些吞拿魚roll魚生方面真是好欣賞是厚切, 三文魚的魚味不算好濃, 不過都可以及格,吞拿魚的質素就麻麻,冇咩魚油甘香味及油脂,最差是壽司飯, 因為沒有醋香卷物真是不欣賞, 壽司飯比較爛, 而且餡料又不吸引, wasabi開得太多水, 一點都不辣沙律的質素水準真是麻麻, 而且又不夠新鮮, 雜錦海鮮沙律的海鮮只是烚了的海鮮, 淡而無味, 華都夫沙律只是得蘋果片, 菠蘿及提子乾, 為何是沒有核桃變了杏仁片?為何是有菠蘿?烚蛋沙律比較乾又好少沙律汁, 素鵝又沒有汁醬!牛展也是淡而無味後期

更有水果及一些吞拿魚roll

魚生方面真是好欣賞是厚切,
三文魚的魚味不算好濃, 不過都可以及格
最好食都是三文魚刺身
沙律不是太吸引
後期去取熱盤食物, 熱食方面有燒雞肉, 炒飯, 炒麵, 雜菜, pork rib,炸餃子, 咖哩角(素食)及蓮蓉皮蛋酥, 另一方面點心有豬肉燒賣, 牛肉燒賣, 素菜餃, 水晶奶黃餃, 蝦餃, 更有碗仔翅,龍蝦湯, open kitchen更有兩至三位廚師即製奄列, 粟米粥及湯粉麵, 不過枱上有部份是display, 要小心看清楚, 熱盤方面我都是食了一些點心及小食及半碗西湯及碗仔翅, 點心的整體評價真是好差不好食,
蝦餃又不似蝦餃, 裡面是豬肉又不覺是有蝦, 素菜餃的內餡較碎濕濕,燒賣的豬肉的肉質不是太爽彈,點心最好食都是水晶奶黃餃比較好, 奶黃味都香甜軟滑
蓮蓉皮蛋酥的蓮蓉好乾, 只有薑味, 西湯是龍蝦湯好鹹, 好像又lunch 放到下午茶的, 反而不是有蝦香, 碗仔翅的水準比較好, 木耳, 冬菇, 雞肉絲真是好足料, 而且稠度不會太濃或太稀
如果豬肋骨有番d肉汁會較好
咖哩角及蓮蓉皮蛋酥
點心的水準比較差,餡料好難食
龍蝦湯好鹹, 碗仔翅比較好食又足料
最後講到甜品, 雪糕是芒果蛋白蛋糕, 朱古力班尼,朱古力車厘子慕絲, 芒果拿破崙,榛子芒果卷,scone,迷你鮮果撻, 杏汁糕, 馬豆糕, 桂花糕, 朱古力噴泉, 芝士餅, tiramisu, 葡撻仔, 麵包布甸, 熱糖水是黑糯米, 雪糕是movenpick, 一共有五款口味, 有panna cotta, 士多啤梨, 雲呢拿, 瑞士朱古力及榛子味,不過是廚師會幫舀雪糕,另一方面更可以叫廚師幫我們炒雪糕, 出來效果其實是將雪糕炒軟身,配料有爆谷米, 脆片, 杏仁片, 提子乾, 糖杏仁, 碎朱古力, 朱古力汁, 草莓汁及糖漿可以在雪糕上調味下, 廚師更可以幫客人做waffle
甜品款式都好多, 不過芒果拿破崙已經再冇refill !有點可惜
movenpick雪糕味道都不錯, 有5款選擇
廚師正在炒雪糕, 比較喜歡食軟身的雪糕口味都可以值得一試
甜品方面, 芝士餅的味道好奶及好像車打芝士味, tiramisu落得太多魚膠粉, 芒果蛋白蛋糕較乾, 葡撻仔幾好食,個酥皮撻都好酥香又有蛋香, 麵包布甸都不錯, 杏汁糕不會太甜, 而且入口香滑, 朱古力班尼&朱古力車厘子慕絲的朱古力味都好夠濃, 桂花糕其實是大菜糕, 真是較驚訝, 最後食了一些水果, 西瓜是好有水份, 所以不夠甜, 哈蜜瓜反而好甜美!
水果有四款選擇,有哈蜜瓜, 菠蘿, 橙及西瓜
朱古力噴泉---最欣賞是好多種類的配料可以蘸上
餐茶方面都是包一杯, 都是咖啡, 奶茶, 檸茶及檸水, 不過都可以order檸蜜, 而且蜜糖是一個玻璃樽入住, 都好別緻又衛生, 服務都不錯, 都好快解決客人的需求, 而且最後都有remind 客人buffet 的時間, 更會問咗客人才收走碗碟
檸蜜可以有一樽蜜糖
2012-11-04
$206.8 (下午茶)
庆祝纪念
生日