2025-01-07 685 浏览
絕對係我人生食過最嬲嘅一餐飯公司聚餐安排咗嚟呢度搞手淨係俾咗大家揀 main dish 牛/雞/魚,其餘菜式都冇通知大家其中有一道係 Carbonara with Chinese preserved sausage照道理 carbonara 可以點煮得難食但佢一拎上嚟,我覺得好有陣奇怪嘅味唔單止係我,我附近幾個同事都有同感我哋都嘗試食一啖,但真係頂唔順,所以冇繼續食有一個 waitress 過嚟收嘢個陣就問我哋係咪有嘢唔食,應該要早啲通知佢哋我哋都婉轉少少話係比較濃味,唔太啱食佢就開始追擊我哋話西式 pasta 係咁嘅味㗎喎,唔食應該早啲講,問我哋會唔會俾其他同事食咗佢我話我哋冇得揀佢就講咗句“咁你哋接受能力要高啲啦”我同幾個同事都呆咗俾唔到反應之後到 main dish, 幾位同事都揀牛個 waitress 又行過嚟問下佢哋“啱唔啱食呀?太生就幫你哋拎去叫廚師煮熟啲,驚你哋又原封不動”其實都唔知我哋得罪咗佢啲咩又唔係叫佢再煮過,又唔係冇俾錢真係嬲咗成晚,不過因為公司聚餐就忍咗
絕對係我人生食過最嬲嘅一餐飯

公司聚餐安排咗嚟呢度
照道理 carbonara 可以點煮得難食
但佢一拎上嚟,我覺得好有陣奇怪嘅味
唔單止係我,我附近幾個同事都有同感
我哋都嘗試食一啖,但真係頂唔順,所以冇繼續食

我哋都婉轉少少話係比較濃味,唔太啱食
我話我哋冇得揀
佢就講咗句
“咁你哋接受能力要高啲啦”
我同幾個同事都呆咗俾唔到反應

之後到 main dish, 幾位同事都揀牛
waitress 又行過嚟問下佢哋

其實都唔知我哋得罪咗佢啲咩
又唔係叫佢再煮過,又唔係冇俾錢
真係嬲咗成晚,不過因為公司聚餐就忍咗
2024-12-06