還記得5年前的夏天去到北海道睇花田,當然少不了品嚐當地的美食啦~蜜瓜是北海道夏天當造的水果,在北海道食過一次蜜瓜雪糕後,一直都念念不忘!早前就發現香港都品嚐到北海道的美味蜜瓜雪糕,早前天氣太熱,去到34度以上,於是走去回味下!相信這間專賣雪糕的店舖大家都不陌生,每次行過都想試試,宜家係全港都有幾間分店,今次就黎到銅鑼灣Fashion Walk內的分店!店內雖少,不過店外設有少量開放式座位,可以坐下來慢慢品嚐~日本直送Deluxe蜜瓜芭菲(HK$220)一係唔食,一食就食個最貴先~大半個蜜瓜上面配上香滑的牛奶味軟雪糕,蜜瓜是北海道直送的,十分吸晴,雖然價錢有點略貴,不過都係食左先講啦!牛奶味軟雪糕奶味濃郁,很甜的牛奶味,店員都豪不吝嗇吱了幾圈,太重所以雪糕在相機食先下有點下垂~蜜瓜超級新鮮爽甜,跟男友一口接一口,配上冰冰涼涼的牛奶味軟雪糕,好有幸福的感覺,味道仿如置身北海道一樣,大滿足!下次再食!

店內雖少,不過店外設有少量開放式座位,可以坐下來慢慢品嚐~

日本直送Deluxe蜜瓜芭菲(HK$220)

一係唔食,一食就食個最貴先~

2017-07-15
$220 (宵夜)