喺大西北行完山,梗係要食返餐好架啦!咁先稱得上係完滿嘅一日嘛!我同朋友都不約而同想食拉麵,喺Openrice一輪搜索之後,俾我地搵到呢間大勝軒丸一日式拉麵店,由於到達嘅時間尚早,所以店內未見有好多食客,我地就揀左一張四人枱,好耐都未試過兩個人獨佔四人枱嘅感覺啦,坐得好舒服!餐廳推介沾麵,不過我本人鍾情於湯麵多啲,所以最後都點選左招牌之一嘅大勝軒拉麵($70)(留意,大勝軒拉麵係無溏心蛋嘅)~呢間拉麵店比較特別之處係佢麵嘅份量可以隨客人喜好而選擇,如果你當日特別肚餓,就可以揀增量(250g),比一般嘅拉麵份量多啲,重點係佢唔使特別加錢,呢一點真係好窩心呀!味道方面,麵嘅口感偏硬(麵軟硬度無得揀,嘅呢一點比較輸蝕),鍾意食硬身拉麵嘅朋友有福了!另外,麵身較粗,食落去有少少似係食緊韓國拉麵,無細滑麵條嘅口感;湯底方面值得一讚!濃郁嘅豬骨湯味令人食慾大振,係成碗麵嘅精華所在!我地仲嗌左一碟日式餃子($30,5隻),味道一般,無咩令人印象深刻嘅地方。整體嚟講,呢間日式拉麵店俾我嘅感覺都係一般之作,無甚出色之處;喺芸芸眾多拉麵店嘅世界裡面,競爭力比較遜色,要加倍努力!

大勝軒拉麵
2021-11-13