2024-11-24
見到係區內嘅新餐廳,朋友試過午餐覺得唔錯,就去試下個晚餐,點知原來係一個大伏。 我地兩個人唔係太餓,怕食唔晒二人餐就決定散叫 share。我地成餐飯總共點左四樣嘢,包括一份炊飯、一份雞皮餃子、一份味噌蠔、同埋一杯水果茶。埋單總數接近$500。首先上枱既係$68嘅雞皮餃子,總共有五粒,雖然油咗少少,但味道ok,當時都無諗過原來係成餐飯份量最正常嘅嘢食。之後上枱嘅係炊飯,面頭有幾舊切開咗嘅豬,然後一撩落個飯度,就發現得薄薄一層,成兜加埋都唔知有冇一碗飯。雖然味道唔錯,但個份量少到可憐,豬肉又有筋,承惠$188完全講唔過去。另外,一個最扣分嘅位係碗盤設計唔細心,裝飯嘅金屬pan好熱,下面有一隻size岩岩好嘅碟盛住方便店員上菜,但中間並無膠墊墊住防滑,一撩個飯,就成個pan轉,好容易辣到手。雖然店員上菜嘅時候有提個手柄好熱要小心,但之後上菜又張熱辣辣嘅手柄對正我手邊,完全係靠害,勁唔細心。除咗炊飯,我哋仲點咗一份$158蚊嘅味噌蠔,呢個先最衝擊。成兜得四粒細隻嘅蠔,而且除左蒜頭之外,就無其他配菜,點對得住個價錢呀!原本我地都無打算叫飲品,因為選擇唔太吸引。但因為我地嘅位置係柱後面,完全無冷氣
原本我地都無打算叫飲品,因為選擇唔太吸引。但因為我地嘅位置係柱後面,完全無冷氣,太焗既關係,都忍唔住要叫杯凍飲。
最後埋單計數,兩個人都冇食過啲咩,都要接近$500。雖然味道唔錯,但份量少嘅程度實在太誇張,性價比極低。今次當買個教訓,絕無下次!