今日同個friend係Megabox睇早場「變形金剛」,睇完成十二點,肚仔餓,立即走入呢間「泰蘭花」試下。可能時間尚早,裏面沒有食客,外面就有兩枱客,我地點左兩個一人套餐,頭盤有雞沙律、椰汁蝦湯,主菜點左星洲炒米、菠菜紅咖喱蝦飯,價錢唔貴,一個60元,一個68元,每杯加8蚊叫左兩杯特飲,青檸梳打同三色冰。我驚唔夠叫多個雞肉蝦米卷($68),憑戲票散叫有9折,平日8折,我地兩個套餐就無得優惠咯。先來飲品,我杯三色冰幾好飲,一粒粒紅綠色的物體幾有咬口,我個friend叫的青檸梳打就好酸!跟住先試椰汁蝦湯,蝦仔多就多,但雪到無晒味道,反而椰汁冬蔭功湯底夠濃,飲晒!跟住來星洲炒米同菠菜紅咖喱蝦飯,前者炒得好淡,無辣味,普通左;菠菜紅咖喱蝦飯夠辣,蝦肉夠爽,好過椰汁蝦湯D蝦好多,算ok啦!加叫個碟雞肉蝦米卷用生菜包住食,米卷有六舊,仲有幾隻蝦鋪面,米卷內全是雞肉碎,淡而無味,沾d咖喱汁先有d味!三催四請,等左好耐先來的雞沙律終於到,我已經食得好飽,只係試左幾舊雞柳,食而不知其味。臨走送甜品芋頭黑糯米,只係食左一啖,實在太飽啦!呢間泰國菜唔可以話好好食,又唔算好差,食得好飽但又覺十分普通,完成之後

呢間泰國菜唔可以話好好食,又唔算好差,食得好飽但又覺十分普通,完成之後只有淡而無味的感覺,只可以話二百二十幾元的價錢差唔多啦,但生意真係無隔離間California Pizza Kitchen 咁好啦!相就無影咯,因為無特色可言,下次希望影到好野啦!
2011-07-01