2023-02-23
又到中午搵食時間,經過仁樂坊見到有間新開嘅小店,Masam主打自家製日式漢堡,喺門口望吓個menu,款式配搭都幾特別同吸引,見唔係好多人就一於入去試吓。餐廳店面唔算大,但卡位寬敞舒適,裝修用咗工業風嘅設計,牆身係灰色水泥牆,落地大玻璃,採光度十足,對住公園望到大大棵榕樹,一邊食漢堡一邊嘆咖啡,都幾寫意。漢堡包有單點或套餐,套餐包括小食同飲品,全部即叫即做熱辣辣。一上枱好有睇頭,賣相吸引,影相打卡一流。#鵝肝牛肉漢堡 (套餐) $145好鍾意佢個厚切鵝肝,表面煎得焦香,一咬落去口感柔嫩甘香,入口即化。手打牛肉牛味濃郁,肉質Juice有嚼勁,同鵝肝完美融合,配上生菜、番茄及紫洋蔥,感覺清爽不油膩。洋蔥圈炸得香脆,裡面仍然保持洋蔥嘅蔬菜質感,配香蒜檸檬醬更清新。呢個價錢食到呢個質素,性價比高。#馬森至尊 (套餐) $111應該係餐廳最皇牌嘅漢堡,餡料亦係最多嘅一款,所以就叫呢個試吓。用上傳統有芝麻嘅美式漢堡麵包,烘熱後外脆內鬆軟,餡料有生菜、番茄、紫洋蔥、炒蛋好滑,一咬落去成泡蛋汁唧出嚟,手打牛肉、芝士、煙肉、牛仔腸,叠得扎實,非常大份足料,加埋醬汁更加惹味,盡情大啖大啖咬落去,確係滿足。魷
鵝肝牛肉漢堡
洋蔥圈配蒜香檸檬醬
馬森至尊
#馬森至尊 (套餐) $111
應該係餐廳最皇牌嘅漢堡,餡料亦係最多嘅一款,所以就叫呢個試吓。用上傳統有芝麻嘅美式漢堡麵包,烘熱後外脆內鬆軟,餡料有生菜、番茄、紫洋蔥、炒蛋好滑,一咬落去成泡蛋汁唧出嚟,手打牛肉、芝士、煙肉、牛仔腸,叠得扎實,非常大份足料,加埋醬汁更加惹味,盡情大啖大啖咬落去,確係滿足。魷魚蝦枝都幾特別,其實似春卷但調味料係西式嘅香草味,可以一試。
白桃冷泡茶、Cappuccino
#白桃冷泡茶
飲到白桃清甜味,無糖解渴。
#Cappuccino
入口充滿順滑綿綿奶泡。
一路食都一路見到廚房不停出外賣單,原來佢哋之前已經喺元朗做開外賣都出名,而家新店係增設堂食,外賣單依舊源源不絕。
地址:元朗仁樂坊5號利發大廈地下D號舖