2016-10-12 491 浏览
近排早晚天氣開始有點涼意,很想吃些惹味鍋物,記得早前同老公去北角和富道一間川菜館吃晚飯時,嘗了個味道香辣嘅老重慶奇味雞煲,本來很想再去重溫。不過近日從網站發現,原來山林道一間叫《同人鍋》的食店,都有雞煲供應,而且除了雞煲外,更以海鮮火鍋作招徠,加上用一個價錢,就可以任飲任食,睇落相當吸引,所以趁這晚兒子要返學,不回家吃飯,就兩口子來試試看。店子位於山林道廣利樓一樓,到埗後,先沿著梯級往上一層走。餐廳裝潢看起來雖然有點似工廠區飯堂,而且陳設簡單,以木檯膠椅為主,不過環境乾淨企理,而且地方幾闊落,加上我倆到訪當晚,由於時間尚早,食客不多,店裡沒一般火鍋店的吵鬧,所以感覺挺舒服。先介紹一吓這裡的雞煲海鮮火鍋收費,逢星期一至四,成人 $268、小童 $218,而且無限時任飲任食,當然要另收加一服務費。至於星期五六日、公眾假期及前夕,成人就 $278、小童 $228,限時 2.5 小時,另 +10% service charge。入座後,店員先簡介食法,然後為我們安排雞煲。由於我倆都不太吃得辣,所以選了「小辣」。雞煲上檯後,服務員建議要先待其滾一會才揭蓋,這樣才有足夠熱力鎖住雞汁。打開蓋後,見熱
入座後,店員先簡介食法,然後為我們安排雞煲。由於我倆都不太吃得辣,所以選了「小辣」。雞煲上檯後,服務員建議要先待其滾一會才揭蓋,這樣才有足夠熱力鎖住雞汁。打開蓋後,見熱辣辣的雞煲即時發出烤肉的沙沙聲,單看經已夠曬惹味!馬上舀起雞件一試,雞肉入口超滑溜,雞皮香脆,而入面嘅醬汁,嗒落更散發出淡淡麻辣香。最難得的,就是辣味完全沒蓋過雞肉的鮮味,仍舊多汁味濃,著實討人喜愛!
吃過雞煲後,就輪到品嘗鍋底打邊爐。據店員稱,湯鍋款式每季唔同,而今期就做緊鮮茄龍蝦鍋。湯底端上後,見原隻波士頓龍蝦已開邊並一分為二,待湯滾起後,便急不及待挾起,以免蝦身因久煮而變得嚡口。龍蝦肉雖然唔算好彈牙,但質地幾爽滑,配上鮮甜湯底,已經交足功課。
至於任食選擇方面,這晚除了有三款比較貴價嘅海鮮,包括扇貝、鮑魚、大蜆及一款肥牛屬非任食項目外,其餘火鍋配料,好似青口、廣島蠔、海蝦、丸類、餃子、蔬菜類及紅薯粉等,全部都可以任食。
先說海鮮料,雖然唔講得上話好有驚喜,但整體食味都算唔錯,尤其是大大隻嘅白蜆,撈起後連湯連肉放入口,鮮味更濃。不過鮑魚就的確有點失準,灼熟後勁縮水,幸好口感尚算煙韌。
另外,只此一碟嘅安格斯肥牛亦屬必食推介,肥牛脂肪看起來分佈幾均勻,店員還教路說灼三下已可以吃。立即一試,肥牛雖然未至於入口即溶,但肉質夠腍滑,而且肉味頗鮮甜,肯定能滿足到一眾嘴刁牛魔王。
至於其他火鍋配料,除了有不少丸類,例如爆汁芝士丸、龍蝦沙律丸和餃子外,還有鮮腐竹、粟米、雞脾菇、唐生菜等,全部都可以任點任吃。而個人比較推介嘅就有飽滿多汁的韭菜餃、鬆化脆口的炸響鈴、香濃惹味的台灣腸和索滿湯汁的鮮冬菇。
另外飲品方面,除咗啤酒外,基本上所有罐裝汽水及自家製雪梨茶都屬任飲項目,選擇都算多。整體來說,店裡的火鍋用料都算唔錯,夠新鮮,而且以這個價錢可以任點任食雞煲同海鮮,值得一試!
2016-10-11