2017-08-23 198 浏览
近排天氣好熱,但又好想燒烤,所以朋友提議一齊去食有冷氣嘅任食韓燒!心動不如行動,即刻book枱。甫坐下,侍應便遞上Menu俾我哋選擇,選擇種類頗多: 豬、牛、羊、雞,仲有多款海鮮,而且更有熟食選擇!啱晒我哋呢班餓底。和友人在menu上選擇了多款食物後,便到飲品吧自己揀嘢飲,有汽水、果汁、茶。旁邊是醬汁,可以自行混醬。話咁快,小食先上枱,有我超鍾意的炸魷魚鬚,炸粉唔會好厚,薄薄一層,配上魷魚的彈牙,超級滋味,我們忍不住encore左幾碟。炸雞都好好味,啖啖肉,香脆可口。另外仲有韓式炒粉絲、烏冬、辛辣麵等多款麵食選揀,但想儘情品嚐燒烤的我們,便想留待一陣燒後先決定order。食緊小食的時候,燒烤食物陸續上枱,我與友人急不及代將他們放上烤爐,望住肉的油脂不斷滲出,肉慢慢變熟,香氣撲鼻,與友人都擺定姿勢,期待將肉放進口中。烤過的大蝦肉質緊實彈牙,我們又忍不住encore幾次。帶子則相對軟嫩,燒過的表面帶微微的焦黃,外脆內軟,口感滿分。五花肉是我到韓燒店必點的項目,尤其燒的過程,見住油脂慢慢滲出,五花肉漸漸變得焦黃香脆,我尤其喜歡剪到一口大小,一口一件,很快便可以消滅了一碟。當然,五花肉又怎可少
心動不如行動,即刻book枱。
!啱晒我哋呢班餓底。

烤過的大蝦肉質緊實彈牙,我們又忍不住encore幾次
五花肉是我到韓燒店必點的項目,尤其燒的過程,見住油脂慢慢滲出,五花肉漸漸變得焦黃香脆,我尤其喜歡剪到一口大小,一口一件,很快便可以消滅了一碟。當然,五花肉又怎可少了配生菜來食。一塊生菜、兩片肉、一片泡菜、少量芽菜,包起來一啖放入口,既食到新鮮生菜的爽脆,又食到五花肉的滋味,再配上泡菜的酸辣,回味無窮。

牛肋骨亦是不錯的選擇,燒過後緊緊鎖住肉汁,微焦的表面,軟淋的內涵,好味!

我與友人又食了牛舌、雪花牛仔肉、帶子、雞腎等多款肉或海鮮,很多都不錯
!我們都不好羊,所以便沒有點了,但見menu上都好似有兩款選擇。
最後,當然少不了學電視劇的人,叫一碗冷麵,配着烤肉一起食,一熱一凍,好味的肉感加上冷麵的Q彈,熱辣辣得黎,又好涼爽,好得意。
食飽後,以一枝MELONA雪條作結,適合不過!
2017-08-11