台式火锅店近嚟愈开愈多,但质素大不同,我最近帮衬咗位于尖沙咀乐道嘅「牛品台式火锅」。佢虽然食物选择唔算好多,不过胜在食材质素高👍。餐厅入口喺地下,而座位区就系一楼,占地面积都几大,环境干净企理,冷气充足❄️。另一边厢,餐厅同茶饮店「春阳茶事」有合作关系,所以食客喺店内嗌饮品,可享$20优惠价。120分钟火锅吃到饱套餐分四个价位,由平至贵分别系牛上品、牛极品、牛御品以及牛殿品🐮。我哋要咗第三级别嘅「牛御品」(下午5点至7点入座每位$299),除咗A4和牛之外,其他全部肉都有得嗌,我认为经已好够食。餐厅上菜速度好快,肉类同台湾小食用手机落单点菜📲,而其他食材就喺自取区拎。同时,店员喺百忙之中亦不忘为帮客人收拾食净嘅碟,抵赞。锅底有十款选择🍲,鸳鸯锅加$50,我哋要咗牛品一品锅同埋元气养生锅。前者系招牌汤底,有啲似台湾红烧牛肉面嘅汤头,但无咁咸同重口味,入面有牛筋、牛柏叶同牛腱等,每一嚿都卤得软稔又入味。养生锅好浓人参味,饮落甘甘哋,感觉确系几养生,而锅底内嘅其他配料仲有鸡肉、红枣同杞子等🐔。凡惠顾牛御品或牛殿品套餐,每食客获送活鲍鱼一只或棒球贡丸一粒。由于朋友唔食海鲜,我哋要咗贡丸,贡丸坚系
台式火锅店近嚟愈开愈多,但质素大不同,我最近帮衬咗位于尖沙咀乐道嘅「牛品台式火锅。佢虽然食物选择唔算好多,不过胜在食材质素高👍。
棒球贡丸
凡惠顾牛御品或牛殿品套餐,每食客获送活鲍鱼一只或棒球贡丸一粒。由于朋友唔食海鲜,我哋要咗贡丸,贡丸坚系有棒球咁大个🥎,渌完都无缩水,肉质非常弹牙,而且好多汁,但如果加入冬菇味就更佳。
澳洲M9和牛肩胛肉
接住落嚟就系牛肉部份🥩,牛肉有七款选择,如果要比较款式种类多少,佢或许输蚀,不过肉嘅质素高,牛味浓郁,唔系平价货。其中以1️⃣澳洲M9和牛肩胛肉最正,油脂分布均匀;即使系另外几款肉嘅味道都OK,质素唔争太远。牛舌薄切烟韧;封门柳厚肉富嚼劲,肉味浓。一客肉平均有两块,大家可自行决定嗌几多。
美国顶级肩胛肉
2️⃣美国顶级肩胛肉
安格斯牛板腱
3️⃣安格斯牛板腱
美国封门柳
4️⃣美国封门柳
牛舌片
5️⃣牛舌片
自取区嘅食材主要系丸类同蔬菜🥦,款式都几多,但就未有太多台式嘢,例如今日无水莲,有少许失望。自取区雪柜够冻,卫生情况良好。
盐酥鸡
🇹🇼台湾小食约有十种,份量细细哋,唔怕塞饱个肚,可以试多几款。🍗盐酥鸡炸至外脆内嫩,外层调味几香口;台式甜不辣似鱼糕,口感软糯。
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐嘅麻辣味好掂🌶,香麻辛辣样样齐。🦑五味墨鱼仔都几惹味,带少少酸,几开胃,而且墨鱼仔本身爽弹。🍜麻酱拌面系一口份量,面质清爽,冰凉消暑。
芋圆柠檬绿茶爱玉
甜品并非任食🍮,每人一客,当食到咁上下店员就会拎张甜品纸埋嚟。我哋拣咗芋圆柠檬绿茶爱玉MÖVENPICK朱古力雪糕🍫,爱玉滑溜好好味道,🍋柠檬绿茶底清香唔太甜,而芋圆质感就好Q弹,好食过好多甜品舖。
饮品都系任饮,有汽水同冷泡茶🍵,后者无糖,消滞一流。
总括嚟讲,牛品火锅质素高,吃牛肉都吃到饱,同时又有得任食台湾夜市小吃,让人满足😋。佢人均消费三百几蚊,食足两个钟,实属性价比高!
2022-08-30
棒球贡丸