2022-10-04
今天難得和男朋友一起放假,午餐先去食餐好嘅,佢帶咗我哋黎呢間專食日本A5和牛火鍋放題嘅餐廳,和牛質素唔錯。另外,食物又有啲驚喜,適合打卡。鍋底我哋揀咗黑松露野生竹笙松茸菌鍋,貪佢充滿菌香,味道清清地,唔會掩蓋和牛嘅味道。坐下不久,侍應便帶來第一個驚喜,原來每台都送一個海鮮拼盤,有大蝦,生蠔同扇貝,侍應我用火槍做效果俾大家影相,海鮮熟咗之後有專人幫手剝蠔殼同埋扇貝,食得好方便,海鮮係日本直送,都幾新鮮,鮮味十足,有海水味。食完海鮮之後又有第二個驚喜,就係訂座先有的頭盤,用下午茶三層架擺得靚靚,有用牛冧肉砌成的玫瑰花,日本豚肉同埋手打丸,女仔最鍾意,打卡一流。牛冧肉係單點冇得點㗎,肉味頗濃。日本豚肉都幾滑,手打丸有蝦丸,墨魚丸同豬肉丸都幾爽口彈牙。之後我哋點咗勁多熊本黑樺A5和牛,有不同嘅部位選擇,有特上霜降小排、肩胛梅花、上肩胛肉、牛小排、牛頸脊、干本筋同埋牛前胸,我哋每款都試過,每款肉質同埋味道都有所不同。我哋最鍾意特上霜降小排,油脂分布均勻,油花好靚,入口嫩滑,有少少入口即溶嘅感覺,超滿足,我哋專攻呢一款,一定回本。其次喜歡嘅就係牛小排,油脂冇特上霜降小排咁多,但牛小排牛味較濃厚。肩
肩胛梅花肉質較實淨,咬起上嚟比較有口感。
另外,我哋再點左多款火鍋配料,有韭菜餃,和牛餃,太極蝦滑,千葉腐皮等等。質素都唔錯。太極蝦滑有蟹子同埋黑松露,份量都俾得幾慷慨。
另外,叫咗椒鹽炸魚皮,香脆十足,紫菜響鈴,新鮮炸起放落湯底淥一淥,超正。
飲品方面,有限量出品嘅凍奶茶,非常好飲,另外仲有啲冷泡茶,罐裝飲品。甜品就有啲泰國雪條,有榴槤味,紫糯米味同埋紅豆味。
總括而言,呢個價錢食日本A5和牛火鍋放題係超值,牛肉質素唔錯,而且有擺盆,有得食之餘亦可以打卡。