晚上放工同男朋友出旺角拍拖👫,行到饿饿地,发现附近有一间以石烧牛扒为主打的餐厅,作为食肉兽的我地,二话不说就即刻去试试😋😋一入门口就有一块好大的自助点餐机,入面有三种牛的部位俾客人拣。包括西冷牛扒、牛肩同埋磊牛扒。而每个种类都有三个重量可以选择。最后我拣左西冷牛扒200g ,而男朋友就拣左磊牛扒300g。🥩🥩🥩餐厅无咩特别设计,而店面的staff都只有两个,基本上所有野都系自己黎😂枱面有黑椒汁、照烧汁同埋胡麻酱,一只碟已经可以放晒3款酱。近取餐处有一边有自助沙律bar🥗同埋饮品区🍵;另一边就可以装白饭🍚同埋面豉汤。所有野都系任食任饮,想随时添食都无问题。不过最重要、一定要拎的就系围裙。因为烧紧牛肉的时候,牛汁、油份会弹到周围都系!所以记得记得要用围裙!拎左牛肉之后就,就见到我地块牛扒面头有一张厨房纸盖住,用竹签固定好,减低俾油份弹到的机会。不过我就有少少担心张厨房纸唔知干唔干净😅西冷牛扒 200g($128)我地挂住倾计,其中一边烧得耐得济,面头有少少焦黑,不过切落去都唔会太熟。呢旧西冷牛扒较我平时食的厚实,不过好易切开,同埋食落又唔会好韧。另外肉味颇浓,烧左一段时间都有肉汁。因为我唔

西冷牛扒 200g($128)
西冷牛扒 200g

因为我唔中意食太熟的牛扒,所以我见烧到差唔多就将牛扒切粒,然后放入碗中。仍然好热的石板就放回取餐处😂😂😂

磊牛扒 300g($100)
磊牛扒 300g

试左少少男朋友的磊牛扒,我觉得磊牛扒比西冷少左d牛肉的香味,同埋可能烧的时间较长,所以硬身少少。

另外,我个人比较喜欢沾照烧汁,因为我觉得照烧汁的甜味能令牛肉味道更丰富。不过男朋友就觉得配少少辣的黑椒汁反而更惹味。😂
西冷牛扒 200g
磊牛扒 300g