2022-11-19
一直都好想食串燒屋,今日考完試放早,我地去左位於官塘通明街54號的串燒屋食放題,由地鐵站步行十分鐘左右,如果渣車可以泊裕民坊2,都好方便。餐廳環境座位寬敞,冷氣夠大,唔會食到成身都係油煙味。串燒爐設計好好,有個網架可以網燒,又可以放串燒落去自動轉,一次過放十幾串落去燒都冇問題,最緊要個爐夠熱,好快就食得。餐廳用QR落單,亦有自助櫃可以拎甜品、前菜、牛油金菇、蒜蓉雜菇、棉花糖、蒜蓉包、蔬菜類、菠蘿等等,而飲品櫃有汽水啤酒和自己製烏龍茶、菊花蜜、薏米水,我鐘意餐廳自家製飲品,唔會太甜,味道又夠濃郁,又可以清熱。串燒網燒都有多款平時燒烤類的食物,但都有特別的熊本一口牛、安格斯牛肩肉片、羊架、原條日本秋刀魚、蜜汁叉燒豬柳、蒜蓉烤蠔、蒜蓉烤青口等等,多達四十多款選擇,食物質素都唔錯,又醃得夠入味,肉質軟腍。除左網燒、串燒,都有炸物選擇,多達十八款,炸物即叫即炸,粉漿唔會太厚,食落唔會成口油,份量有驚喜,我地只係叫左幾款一件份量,都好大份。最後留埋肚食埋甜品,真係好飽。
餐廳環境座位寬敞,冷氣夠大,唔會食到成身都係油煙味。
最後留埋肚食埋甜品,真係好飽。