2022-06-27
一班朋友好耐無見聚下舊,朋友介紹呢間任食流水蝦放題店,有多個魚缸供客人自己夾蝦自己燒,有得玩有得燒有得食,幾得意。$368一位可以任食2.5小時流水蝦、海鮮、烤肉、熟食放題,抵呀!餐廳位於食肆林立的元朗教育路附近的小巷,都唔算難搵。餐廳位於地庫,樓底甚高,燒烤味比較容易散。一坐低,店員就給我們兩個筒:大筒是用來裝骨及食物殘餘,細筒則用來裝冰同水將剛夾起的流水蝦放入去一陣,然後先放去烤爐燒。在魚缸入面的蝦好大隻,食客可以用大的食物夾去夾魚缸入面的蝦,都算簡單,輕鬆的就已經可以夾到了。流水蝦大大隻有咬口,有蝦膏。餐廳還提供了豉油、紅椒、蔥花、蒜蓉等醬料讓食客點蝦。全晚就不斷地重複夾蝦、燒蝦、剝殼、食得,大家就一邊傾計,一邊重複以上步驟。除咗食流水蝦之外,餐廳仲有海鮮、烤肉吧、熟食區等等。海鮮有生蠔、扇貝、鮑魚、蜆、東風螺等可以任攞。生蠔非常新鮮,用已混合好的味蒜作調味,好味!扇貝就加了牛油及蒜蓉一齊燒。鮑魚每一隻都好大隻,餐廳好細心地提供了剪刀,並提示食客燒之前要在鮑魚底部先𠝹了一刀,否則燒燒下鮑魚會彈走。燒烤有羊架、五花腩、雞翼、台灣腸、雞軟骨等,種類繁多,質素唔錯,當中大家都讚雞翼醃得
燒烤有羊架、五花腩、雞翼、台灣腸、雞軟骨等,種類繁多,質素唔錯,當中大家都讚雞翼醃得好入味。
飲品方面,有清酒、梅酒、啤酒、汽水等任君選擇,燒烤當然是要配啤酒。由於太多食物選擇,還是沒有機會食到熟食就飽了,最後以雪條作結束。