2022-08-07
船仔 - 石門船麵條任食 $108串燒任食豬牛雞串上網見到石門有間任食船麵,所以一於去呢間船麵試一試下。店舖以普通的裝修及以木枱木櫈為主,牆上掛有店主/店員手繪的食物圖畫,幾有趣。坐低後需要同職員講聲想食任食串燒同船麵,職員就比左一堆紙我地填想食咩(否則店員只會給一個QR code自行落單叫野食)。任食紙仔總共有4款,包括:任食細碗船麵,有8款餸選擇,魚蛋、魚片、豬頸肉、雞中翼、扎肉、肥牛、牛丸、豬肉丸任食串燒,有豬牛雞肉串燒,仲有豬牛雞丸。任食沙律,有雞翼”撕殺”沙律、豬頸肉沙律、扎肉沙律,-任飲 汽水首先講講船麵,味道其實都幾好食,湯底帶有小小藥材嘅味道,配埋金邊粉掛湯食落的確幾香甜濃郁。但有樣唔好既地方,就係雖然佢叫「細碗」船麵,但係佢麵既份量根本稱不上細,食左一碗金邊粉已經有種飽飽地的感覺,有種想填飽你嘅感覺。而每碗船麵只能叫一款餸,基本上不能試哂咁多款配料。其中有一張任食紙,可以點生菜,一碗碗的生菜浸落船麵的湯底來食,效果都幾好。至於串燒,第一轉肉及丸類都各叫了一串,到來時都算係熱辣辣,雞肉串同牛肉丸個人覺得比較出色,牛肉同豬肉都係一般。丸類奇怪地不是以一串串型式上台,而係一
船麵條任食 $108
串燒任食豬牛雞串
上網見到石門有間任食船麵,所以一於去呢間船麵試一試下。
任食紙仔總共有4款,包括:
任食串燒,有豬牛雞肉串燒,仲有豬牛雞丸。
任食沙律,有雞翼”撕殺”沙律、豬頸肉沙律、扎肉沙律,
-任飲 汽水
至於串燒,第一轉肉及丸類都各叫了一串,到來時都算係熱辣辣,雞肉串同牛肉丸個人覺得比較出色,牛肉同豬肉都係一般。丸類奇怪地不是以一串串型式上台,而係一碗咁到,有點特別,不過丸類配上了泰式辣醬幾特別。但當叫第二第三轉時,串燒上枱時已經不再是熱的,食落感覺不太良好。
總結,呢間船麵味道其實唔差。只係個人覺得唔可能不是太適合/有心做任食。如果下次再去食,可能都係叫返套餐加一兩串串燒就好了,可能感覺冇咁差