2016-06-15
<仲夏繽紛自助餐>以任食十多款口味的Movenpick 雪糕為賣點, 雪糕迷固然趨之若鶩, 非吃不可! 除了雪糕吸引, 柏景餐廳的日式刺生, 冷盤, 熱盤等都有很高的水準, 已來過柏景餐廳數次, 每次都會令我心滿意足的回家去呢!日式刺身: 三文魚、螺肉、油甘魚三文魚是厚切的, 橙白相間, 油脂豐富. 吃罷嘴裹會散發魚油的香味, 味道絕不會輸給日本餐廳.螺肉也很新鮮, 鮮甜爽脆.同樣是厚切的油甘魚, 豐腴而甘香, 口感柔嫩.沒有帆立貝刺身, 但是有帆立貝壽司”補數”, 帆立貝大大粒, 一點也不失禮! 味道鮮甜不腥.蟹腳蟹腳鮮甜, 啖啖肉, 而且是源源不絕供應.香草煙三文魚煙三文魚既有香草的香味, 也有煙三文魚獨有的煙熏味, 好吃!香芒牛油果蟹肉沙律牛油果豐腴柔軟, 與味道鮮甜的蟹肉是prefect match! 上面一塊紅色的墨西哥粟米片亦夠吸睛!新鮮出爐的柚子蜜蝦球, 熱辣辣, 外層炸得香炸美味, 內裡的蝦球爽口彈牙, 配合酸酸甜甜的韓國柚子蜜, 味道相得益彰, 無論多飽都值得encore 呢!芝士焗帶子- 帶子大大粒, 帶子焗得剛好, 不會過老. 芝士味道香濃, 跟帶
日式刺身: 三文魚、螺肉、油甘魚
螺肉也很新鮮, 鮮甜爽脆.
同樣是厚切的油甘魚, 豐腴而甘香, 口感柔嫩.
蟹腳鮮甜, 啖啖肉, 而且是源源不絕供應.
炸鮮奶外層香脆, 內裡滑捋捋, 稍嫌奶味有所欠缺. 京都骨啖啖肉, 肉質爽口彈牙, 味道酸甜, 好開胃.
連大排檔名菜- 風沙雞都有得食! 這裡的味道一點都不失禮! 雞皮炸得卜卜脆, 取了雞胸部份, 肉質還算嫩.
平時少湯水飲, 見到有燉湯固之然要拿來喝啦! 湯水好足料, 有大大件的竹絲雞, 螺頭, 豬展等. 竹絲雞本身沒甚味道, 脂肪含量但是其優點, 所以湯水好清, 不會有一層肥油.
而螺頭的鮮甜味道則好突出. 喝罷有一種清潤的感覺.
金不換焗蜆富金不換及香茅的香氣, 而且蜆肉亦夠飽滿, 鮮甜爽脆.
香料雞以乳酪, 黃薑粉等香料醃製, 香濃而不辣, 而且肉質嫩滑, 印度薄餅不夠酥脆, 但蘸點香料雞的汁醬, 又能扳回不少分數.
軟殼蟹好飽滿, 有很多橙橙黃黃都蟹膏, 炸得外脆內軟, 配合炸蒜同炒, 好惹味.
海鮮料多, 鋪滿整個鍋面, 看不到底下的飯呢! 青口, 大蝦, 大蜆皆鮮甜美味, 味道沾染至飯中, 令飯粒都鮮甜起來.
蒸左口魚嫩滑得很, 有入口即化之感, 好吃得要encore!
餐廳提供幾款中式點心 我們當然要品嚐啦!
燒賣是豬肉餡料的, 口感紮實, 味道不錯!
而素菜餃味道好, 餡料有粟米, 紅蘿蔔, 菜粒, 香菇等, 鹹度適中, 但略嫌餃皮過厚, 不夠晶瑩剔透.
外層煎得香脆, 內裡豐腴細滑, 點點點鴨的羶味, 但怕羶的我都會覺得容易入口. 由於是即煎關係,不算很油膩, 配合酸酸甜甜的蘋果, 味道更加平衡.
自助餐的主題是任食雪糕, 終於來到這個環節了!
只要到門外雪糕車, 向廚師出示雪糕卡, 就可以任拿雪糕.
愛品酌的不妨試一下冧酒提子, 有酒精的灼熱感, 幾過癮.
而朱古力及意大利芝士蛋糕味則有朱古力片及蛋糕塊在雪糕內, 真材實料! 口感比一般牌子的雪糕更加豐富.
Tiramisu 扮盆栽, 可愛非常, 味道亦是無可挑剔! Oreo餅碎富有香濃的朱古力味, 加上軟滑的芝士, 以及富有冧酒及咖啡香氣的餅底, 味道極富層次, 不輸意大利餐廳的出品呢!
這個疏乎里絕對有姿勢有實際, 質感堅挺, 放久了也不會塌下來, 口感柔軟, 入口即化, 有濃濃的蛋香.
题外话/补充资料:
上官網預訂更可享最多六五折優惠